Protestele ar putea afecta derularea tuturor intervenţiilor chirurgicale care necesită rezervă de masă sanguină. De partea angajaţilor se află şi conducerea CTS Oradea. Astfel, directoarea Ligia Burtă va lua măsuri care să compenseze faptul că nu se asigură sporul de tură la CTS Oradea. „Vom modifica programul de lucru. Instituția va fi închisă noaptea, între orele 21 şi 7 dimineața, cât şi în weekend, de vineri de la ora 21, până luni, la ora 7”, avertizează dr. Ligia Burtă.
Potrivit liderului sindicatului Sanitas Bihor, Ioan Giurgiu, CTS Oradea ar trebui deservit de 42 de angajaţi, în realitate având doar 26 pentru a asigura întreaga masă sanguină la toate intervenţiile medicale din judeţ.
Cum Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională nu au răspuns la notificările trimise în urmă cu două săptămâni de către Sanitas Bihor în numele CTS Oradea, 20 de medici şi asistente au început de miercuri protestele, ieşind timp de o oră în faţa sediului CTS de pe strada Louis Pasteur. Pentru a se asigura totuşi funcţionalitatea CTS, alţi şase salariaţi şi-au continuat activitatea, în paralel.
„Când recoltezi şi prelucrezi sângele, există riscul contaminării cu HIV, viruşi hepatici sau de altă natură”, reaminteşte Ioan Giurgiu. Însă angajaţii CTS nu beneficiază de sporul de periculozitate, în cuantum de 15% din salariul de bază, sporul pentru HIV – de 50%, sporul de prevenire sanitară – 11%, de stres – 10%, şi nici sporurile legale pentru lucrul în week-end şi sărbători legale. În aceste condiţii, asistenţii au un salar net sub 1.000 de lei iar laboranţii ceva asemănător.
Soluţii dificile
În lipsa unui serviciu permanent din partea CTS Oradea, spitalele vor fi nevoite să îşi facă rezerve de sânge pentru intervenţii neprevăzute. Iar situaţii extrem de delicate ar apărea în cazul pacienţilor cu grupe rare de sânge.
Principala unitate care solicită sânge de la CTS Oradea este Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Oradea.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!