Învățătoarea este contestată de o bună parte din părinții elevilor clasei pregătitoare C, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea. Ei se tem de comportamentul învățătoarei la clasă, comportament care, susțin ei, a stat la baza cercetării disciplinare inițiale.
[eadvert]
Speriați de părinții clasei a II-a, la care aceasta a predat până ce, în urmă cu doi ani, i s-a desfăcut disciplinar contractul de muncă de către conducerea școlii de atunci, oamenii nu mai vor să-și lase copiii în clasa învățătoarei Livia Ciotea. Părinții spun că se tem pentru siguranța și integritatea copiilor, după ce femeia a fost acuzată că ar fi pedepsit elevii în diferite forme, deloc acceptabile.
„Am aflat de la alți părinți că pedepsea copiii. Îi ridica cu mâinile sus cu orele, le-a spus că au inimă neagră (ceea ce mi se pare inadmisibil). Am aflat că ar fi pierdut un copil în timp ce mergea la masă cu clasa. Toată lumea ne-a spus să ne mutăm de la ea, că este îngrozitoare la clasă”, a spus un părinte.
Temeri
În acest context, un alt părinte se întreabă „de ce este primită în învățământ” și susține că se teme ca „fetița sa să nu-i cadă victimă învățătoarei”.
„Având în vedere că am auzit de la alți părinți că și-a pedepsit elevii și i-a traumatizat fizic și psihic, ce încredere mai putem avea noi să ne dăm copiii pe mâinile ei!?”, se întreabă un alt părinte.
„Atât Inspectoratul Școlar, cât și conducerea școlii ne-a spus că nu pot face nimic, dar să încercăm să o convingem noi să plece sau să așteptăm prima abatere și să o reclamăm. Vă dați seama în ce situație suntem?! Ne întrebăm de ce această femeie este în sistem de atâția ani și de ce cineva o mai ține acolo”, a spus un altul.
Deși admit că nu au stat de vorbă cu învățătoarea copiilor lor, pentru a vedea cum gândește sau pentru a o cunoaște în vreun fel, părinții susțin că sunt speriați de „istoricul doamnei”.
„Am vorbit cu foarte mulți colegi de-ai dânsei și toată lumea are aceeași reacție. Niciodată nu a avut mai mulți de 10-12 copii. A câștigat un proces, dar nu pe fapte, ci pe procedură. Faptele nu au fost analizate în proces. Iar noi, săptămâna trecută, ne-am trezit cu ea la clasa copiilor noștri”, mai declară părinții.
În urmă cu doi ani, învățătoarei Livia Ciotea i-a fost desfăcut contractul de muncă pentru abateri disciplinare. Femeia a contestat în instanță decizia de concediere, iar în luna iulie a acestui an a câștigat definitiv procesul cu școala și cu părinții. Astfel, instanța a dispus ca aceasta să fie repusă pe post, să i se plătească daune morale și cheltuieli de judecată, respectiv salariile pentru perioada în care a fost eliminată din învățământ.
Monitorizare
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor susține că învățătoarei i-a fost solicitat examenul medical și că nu poate decât să pună în aplicare decizia judecătorească.
„I-am solicitat doamnei directoare să ceară un examen medical complet, pentru a ne asigura că nu sunt probleme. Examenele medicale trebuie să le treacă toți profesorii la început de an. Noi nu putem decât să punem în aplicare o decizie judecătorească definitivă și irevocabilă, cu titlu executoriu. Și evident, va fi monitorizată activitatea la clasă a cadrului didactic și ne-am asigurat că a trecut prin toate filtrele necesare predării la clasă”, a declarat Horea Abdrudan, șeful IȘJ Bihor.
La rândul ei, directoarea Școlii „Nicolae Bălcescu”, prof. Monica Costa, susține că s-a luat o decizie de sancționare disciplinară a învățătoarei, dar că instanța a dispus că trebuie reîncadrată pe post de cadru didactic titular la clasă.
„Am luat act de îngrijorările părinților, chiar dacă nu a existat o întâlnire între cadrul didactic și elevi, dar nici între dascăl și părinți. Noi, precum și responsabilul IȘJ Bihor la nivel de unitate de învățământ, vom monitoriza cu atenție activitatea dânsei la clasă. Însă eu nu pot decât să pun în aplicare o hotărâre judecătorească, venită foarte târziu în școală. Aceasta este dată în 7 iulie și a ajuns în școală după jumătatea lunii august. Eu o creditez că are studiile și pregătirea necesară unui cadru didactic. Va avea fișa postului așa cum trebuie”, a declarat Monica Costa.
Răzbunare
Pe de altă parte, învățătoarea consideră că este o victima unei răzbunări venite din partea fostului director.
„Este vorba de niște reglări de conturi și de niște răzbunări personale. S-a răzbunat pe mine. Eu m-am dus în instanță ca să-mi apăr locul de muncă, pentru că eu consider că nu merit această soartă. Am avut-o ca martor pe doamna Alina Deliman, care mă cunoaște de 20 de ani și care mi-a spus că nu merit această soartă. Este prima sancțiune din viața mea: direct desfacerea disciplinară a contractului de muncă, urmare a declarațiilor domnului Radu Pârja (fost director al școlii – n.r.), căruia i se datorează și situația tensionată din școală, cum că el face curățenie în Școala «Nicolae Bălcescu». Și a început cu Livia Ciotea. Dar, eu l-aș îndemna să-și facă ordine în viața personală. Mi s-a spus de către domnul Pârja că am trei variante, între care să mă pensionez de boală, că am probleme psihice ascunse (…). Oamenii aceștia vorbesc din auzite, din niște afirmații denigratoare, calomnioase, pe le consider exagerate. Nu știu ce doresc ei de fapt. Am făcut o contestație, ca să respect niște etape procedurale. Dar nu aveam încredere deloc în Inspectoratul Școlar”, a declarat Livia Ciotea.
Aceasta consideră că a fost sancționată abuziv și că nici măcar forma juridică a sancțiunii nu era corectă.
„Un act juridic lovit de nulitate absolută nu poate să producă efecte. Eu m-am conscultat cu domnul avocat și cu juriști, iar ei m-au îndemnat să merg și pe fond. Adică de la prima ședință, dacă se constată că un act juridic este lovit de nulitate relativă absolută, nu mai are efecte. Nu s-a făcut o comisie metodică la clasă, nu am fost inspectată. Am fost făcută prostituată, doar pentru faptul că nu sunt căsătorită. Consider că sunt exagerări și calomnii. Nu bat copiii, nu îi înjur (nu înjur, din principiu), nu folosesc cuvinte urâte. Nu că nu am folosit un cuvânt nepotrivit în viața mea, dar nu le vorbesc copiilor urât. Am muncit din greu pentru cariera mea. Am 35 de ani (37 cu cei doi în care m-am judecat) de învățământ, nu am fost chemată la direcțiune. Au plecat copii, într-adevăr, dar au plecat cei care nu au fost de acord cu rigoarea și cu învățătura și au fost încurajați în sensul acesta. Copiii se transferă întotdeauna”, a precizat ea.
Dedicată meseriei
La rândul său, apărătorul învățătoarei, avocatul Cristian Rusu, o caracterizează pe învățătoare ca fiind o persoană „dedicată meseriei și vocației sale, o fire sensibilă și empatică și care a trecut cu răbdare și suferință peste încercările unui proces”.
„E foarte usor să distrugi. O carieră de peste 30 de ani pusă în slujba educatiei, perioadă în care nu a existat nicio imputație sau vreo reclamație din partea niciunui elev sau părinte, pentru ca apoi, după o săptămână de predat, să ajungi să te confrunți cu posiblitatea excluderii din învățământ. După doar o săptămână la clasă! A urmat procesul și am ajuns pe parcursul celor doi ani de judecăți să o cunosc pe Doamna Învățătoare. Un om de o probitate morală absolută. Și în cele din urmă, a învins. Și-a dovedit poziția și a câștigat procesul. Altfel, este ușor acum să arunci cu noroi într-un om, așa cum s-a întâmplat și acum doi ani, doar pentru simplul motiv că… poți. A distruge după bunul plac imaginea cuiva este, din păcate, o tristă realitate pentru România, iar de cele mai multe ori, nu are nicio legătură cu adevărul”, a declarat avocatul Rusu.
Trimite articolul
Xda cate cazuri sunt cu profesoare care isi bat joc de copii in ultimul hal si vin acasa speriați ca daca spun părinților ii pedepsesc si mai rau! In primul rând ar trebui testați psihologic la fiecare 6 luni !!! si eu am patit cu fata mea cu o profesoara care din cauza ca nu putea avea copiii ii umplea de 2,3 si ii umilea ca sunt prosti retardați !!! Sunt zeci de profesori ca si individa doar ca totul se musamalizeaza ! plus ca primesc catedre pe șpagă nefiind capabili sa predea materie!
Povestea drobului de sare…In astfel de cazuri, totul porneste de la barfele unor parinti , loaze ca elevi…
-
Părinții sunt obligați moral și părintește să-și educe copii, plus să fie ascultători, respectuoși și să învețe, nu să stea pe tablete, telefoane, etc.timp mult. Învățătoare nu are voie să-i molesteze, dar sa mai ridice tonul facandu-le observații când elevii întrec orice măsură nu e ceva grav.
Da contestată pe bârfe și vorbe care nu își au rostul de niște colegi rai și fără scrupule mulțumesc.
Fara sa am practic nimic concret, doar randurile de mai sus si contextul nefast prin care trece societatea actuala – cu precadere cea balcanica, un pic lasata in urma – tind sa cred ca dna educatoare, cu bunele si relele oricarui om de rand, este printre ultimii aparatori ai acestei meserii. A recunoscut ca i-a tinut cu mainile sus, nediscriminat, probabil asta i-a unit, este o tehnica prin care te sacrifici pentru binele lor. Poate ma insel. Dar la ce saracie este in spiritul si gandurile oamenilor de azi, nu ma astept la alta judecata, indiferent de ce s-a intamplat. Rautate, frustrare si ura, toate sunt, oricum o iei, lipsa unei educatii potrivite, instrainarea de carte, principii, umanitate.
Ajunge sa ne uitam la poze. Pozele cu “parintii”. Pitzipoance,cocalari cu pantaloni rosii si bombardieri umflati .
Și eu am pățit la fel cu fiica mea care acum are 32 de ani de profesie arhitect.I-a distrus încrederea prin cuvinte urâte adresate la persoana ei în clasa 3 nu știa să citească și m-am făcut pe mine responsabila de acest lucru spunundu-mi că nu mă ocup de ea și în comparație mi-a găsit un caz similar în care mama elevei a murit.A trebuit să depun eforturi considerabile sa recuperăm neglijenta învățătoarei inclusiv consiliere psihologica.
-
În clasa a3a nu știa sa citească? Hmmm…e de ajuns..
Totusi care sunt pedepsele? ca ii tine cu mana ridicata??? E ceva firesc!
Cred ca parintii ar trebui să discute cu doamna învățătoare! Nu cred că după o viață la catedră, fără nicio sancțiune, să apară din senin astfel de probleme! Ii rog pe toti cei care o judecă atat de aspru, sa se pună în situația ei. A educat si invatat zeci de generații de copii. Nu cred că aceștia au fost traumatizați si au tăcut atatia ani.Nu uitati ca sunt si copii care au comportament ce nu poate fi calificat. Si părinții, uneori, isi pierd răbdarea și folosesc un ton mai aspru. Nu faceti front comun impotriva unui om , mai ales că nu se știe exact care este adevărul!!! Discutați cu dânsa, urmăriți -i activitatea si abia apoi trageți concluzia! Vă rog să va gândiți la ceea ce am spus! Sunt dascăl si iubesc necondiționat copiii! Nu v-aș sfătui in defavoarea copiilor!