Pentru ziua de vineri, sunt anunțate proteste masive ale fermierilor români în toată țara. La nivelul Bihorului, pentru două locații au fost depuse cereri de autorizare: zona Oradea – Borș – Oradea de pe DN1 și pe DN 79 în zona Nojorid. Fermierii din Nojorid – Leș – Tinca vor ieși pe DN 79, într-o parcare de lângă benzinăria Funcționalis cu utilajele agricole, între orele 12:00 și 15:00, interval în care va avea loc protestul național. Până acum au confirmat participarea în jur de 50 de fermieri, dar e de așteptat să iasă mai mulți, ne-a spus Florin Ciurdariu, fermier bihorean.
Poliția de Frontieră ne-a confirmat că a primit notificări legate de aceste proteste, în zona Borșului.
„Autoritățile locale au notificat Inspectoratul Teritorial de Poliție de Frontieră cu privire la desfășurarea unor proteste în promixitatea punctelor de trecere a frontierei din Bihor și Arad”, ne-a comunicat Laura Bondar, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră.
Conform acesteia, traficul rutier nu ar trebui să fie deranjat de aceste proteste, dat fiind că sunt autorizate proteste în apropierea vămilor, nu în punctele de trecere.
Nemulțumirile bihorenilor sunt identice cu ale celorlalți fermieri din țară.
Anulat? „Nu vreau să am probleme”
Cu toate acestea protestul din proximitatea Vămii Borş s-ar putea să nu mai aibă loc. „Ei (organizatorii n.r.) au cerut să protesteze cu tractoare pe drum național. Eu nu vreau să am probleme astfel că am cerut să prezinte avizul Poliţiei Rutiere. Dacă vor avea acest aviz eu nu am nimic împotrivă”, ne-a spus primarul comunei Borş, Batori Geza.
La rândul său, IPJ Bihor, prin purtătorul de cuvânt Alina Fărcuța ne-a transmis că la Poliția Rutieră nu a fost depusă nicio solicitare de avizare a protestului. Ne-a mai spus că astfel de avize se dau de comisiile de avizare a manifestărilor publice din localități, din care fac parte reprezentanți ai mai multor instituții.
„Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Acest demers nu îi va ajuta să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piața din România”, se arată într-un comunicat al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC).
Problemele semnalate de agricultori
– prăbușirea prețurilor interne (care nu mai acoperă nici costurile de producție) și inducerea unor volatilități foarte mari ale acestora, pe fondul volumelor suplimentare de marfă din Ucraina (situație devenită acută mai ales în zonele de graniță);
– presiunea enormă pe o logistică de transport deja deficitară în România, ceea ce a dus la creșterea de 4 – 5 ori a tarifelor de transport, manipulare, navlu, la penuria de mijloace de transport (camioane, vagoane, barje), la escaladarea tarifelor de asigurare;
– presiunea pe logistica de stocare, în prezent depozitele din ferme fiind încă pline cu produse agricole autohtone nevalorificate, la doar două luni înainte de noua recoltă, din cauza blocării pieței locale prin importul masiv de cereale și oleaginoase din Ucraina;
– alocarea infimă, arbitrară și discriminatorie a unor fonduri din rezerva de criză a Uniunii Europene, de mai puțin de 18 procente din suma totală antrenată – când, în fapt, țara noastră a servit drept platformă logistică și a facilitat tranzitul pentru cca 60% din volumele de produse agricole extrase din Ucraina.
Solicitările agricultorilor români
– separarea, în vămile românești, a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei;
– asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole;
– activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare) acordate prin REGULAMENTUL (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 și revenirea la taxa vamală de bază. După cum am mai arătat, suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei;
– calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durata a aplicării masurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comerțul cu Ucraina;
– suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării obligațiilor ce decurg din strategia De la fermă la consumator, a restricțiilor/condiționalităților cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole si renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor.
[eadvert]
Trimite articolul
XToti comercianti au ridicat preturile la ori ce pe motiv ca e razboi grevisti nu au vandut anu trecut in speranta pretului ridicat au tinut marfa in hambare crezand ca vor face un profit grozav ,ei sau inselat nu pot vinde nici la pretul vechi .
Sau cam intepat singuri desigur ucraineni profita de razboi si fac legea peste tot si politicieni impotenti le canta in struna sunt lasati sa ne distruga fauna agvatica sa faca ce vor ca e razboi , desi in general natia lor nea provocat pagube imense dea lungul anilor ,sa se termine razboiul sa vedeti cevor mai provoca
-
Ce bine ca nu esti primar
De ce in Bors daca cerealele ieftine vin din Ucraina si nu din Ungaria ?! probabil pt prosti e totuna, ambele sunt U… U…
Eu nu am observat pe raftul magazinelor că ar fi prețuri mai mici la produsele provenite din Ucraina, comercianții nu sunt fraieri să nu profite de un adaos cu 20% mai mare și să vândă marfa la prețul pieței.
Fermierii trebuie să meargă cu tractoarele sa lucreze in camp nu la demonstrații idioate pe drumuri, ce motive au ei sa protesteze că au scăzut prețurile la cereale din cauza ucrainenilir, foarte bine că au scăzut și încă mai trebuie sa scadă, pentru că au crescut aiurea fara nici justificare și temei legal, iar fermierii mari cu sute sau mii de hectare nu ar trebui subvenționați decât cei mici până în 30 de hectare, decât să fie fermieri bișnițarul cu mii de hectare , mai bine mai mulți mii zeci de mii cu zeci de hectare și ar merge agricultura mai bine, iar preturile ar fi mai accesibile.