În cadrul unei conferințe, conducerea Ecotop Oradea a prezentat situația activităților derulate în cadrul proiectului „Săcuieni – Natură și comunitate” și al „Natura 2.000 – formare pentru tineri, promovare pentru ariile protejate”.
Elevii și natura
În ce privește proiectul „Săcuieni – Natură și comunitate”, acesta a făcut parte din cadrul programului „Spații verzi, componenta arii naturale protejate” și s-a derulat în perioada 1 mai – 30 septembrie 2017. Acesta a fost finanțat de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc și MOL România. Valoarea totală a acestuia fiind de 28.842 de lei, din care finanțarea reprezintă 19.920 de lei.
„Proiectul a avut ca scop valorizarea durabilă a capitalului natural al sitului Natura 2000 Săcueni, prin derularea unor activităţi educaționale, promovare și de implicare a comunităţii locale. Activitățile au cuprins și un concurs interșcolar pe teme de mediu – EcoChallenge, care a avut loc la Săcueni și la care au participat 18 echipe de câte 4 elevi de gimnaziu de la mai multe școli din județ (Săcueni, Oradea, Cefa, Inand), însoțiți de câte un profesor coordonator.
Elevii au avut de rezolvat un chestionar teoretic și mai multe probe practice. Pe lângă concurs au mai avut loc alte 16 activități sub genericul <Școala pădurii>, pe parcursul celor 5 luni ale derulării activităților proiectului, cu participarea a peste 300 de elevi.
O altă activitate a presupus amenajarea unui traseu tematic de vizitare a rezervației de stârci de lângă Lacul Olosig, fiind amplasate patru panouri cu prezentarea biodiversității din areal, pe o distanță de circa 1,4 km, iar în Rezervația Lacul Cioloș a fost degajat de vegetație traseul de vizitare al rezervației și au fost revopsite marcajele de delimitare ale acesteia”, a precizat George Togor, vicepreședinte al Ecotop Oradea.
Banii, veșnica problemă
În ce privește cel de al doilea proiect – „Natura 2.000 – formare pentru tineri, promovare pentru ariile protejate”, acesta a fost finanțat de Consiliul Județean Bihor și a avut ca scop îmbunătățirea vizibilității și a implicării tinerilor în cunoașterea și promovarea siturilor Natura2000 Betfia, Săcueni și Muntele Șes.
„Din totalul celor 99.100 de lei solicitați pentru organizarea cursurilor de formare profesională și publicarea de materiale de promovare, au fost aprobați spre finanțare 10.000 de lei, sumă suficientă doar pentru publicara materialelor de promovare.
Astfel, a fost tipărită broșura de prezentare a ariei protejate Săcueni și sunt în curs de elaborare broșurile bilingve de prezentare a ariilor protejate Betfia și Muntele Șes”, a mai spus George Togor.
Veste îmbucurătoare pentru cei de la Ecotop. Începând din luna noiembrie Ecotop va funcționa în noul sediu de pe str. Graurilor nr.5, unde va fi și sediul administrației sitului Natura 2000 Muntele Șes.
Citiți principiile noastre de moderare aici!