Productorii agricoli care execută sau beneficiază de tratamente fitosanitare cu pesticide trebuie să înştiinţeze în scris sau prin notă telefonică cu cel puţin cinci zile înainte de începerea tratamentului consiliile locale, comunale, orăşeneşti sau municipale şi primării, pe teritoriul cărora se găsesc suprafeţele ce urmează a fi tratate precum şi cele ale căror limite teritoriale se află la mai puţin de cinci km de aceste suprafeţe. Înştiinţarea trebuie să conţine date privind locul tratamentului, data începerii şi durata tratamentului, denumirea produsului folosit şi remanenţa acestuia dar şi metoda de aplicare şi mijlocul cu care se execută.
„De asemenea producătorii agricoli au obligaţia să efectueze tratamente cu insecticide numai pe timp liniştit, fără vânt şi numai asupra culturilor agricole entomofile sau pomilor fructiferi care nu se află în stadiul de înflorire sau pentru situaţii excepţionale se vor utiliza numai peodusele de protecţia plantelor care manifestă selectivitate faţă de insectele polenizatoare albine şi bondari”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Obligaţii
Conform normelor în vigoare Primăria trebuie anunţată de aplicarea tratamentului, cu cel puţin cinci zile înainte de începerea acestuia în vederea avertizării tuturor apicultorilor care au stupinele situate pe o rază de trei km de locul unde se efectuează tratamentul.
Consiliile locale, după caz, vor lua măsuri pentru anunţarea în scris, cu cel puţin două zile înainte, sub semnatură de luare la cunoştinţă, a tuturor deţinătorilor de stupine situate în raza teritorială a localităţii, precum şi circumscripţia sanitar-veterinară, despre locul, data începerii şi mijloacele cu care se execută tratamentele cu insecticide.
Şi apicultorii au obligaţii. Astfel, aceştia trebuie să anunţe în cel mult 24 ore consiliul local şi primarul pe teritoriul căruia se află stupina, locul de amplasare al acesteia, perioada utilizării vetrei de stupină, numărul familiilor de albine, sediul sau adresa deţinătorului de albine precum şi sediul sau adresa la care acesta urmează să fie anunţat în cazul efectuării unor tratamente fitosanitare. Aceştia trebuie de asemenea să să închidă sau să îndepărteze la o distanţă de peste cinci km de suprafeţele supuse tratamentului, familiile de albine atunci când au fost înştiinţaţi. Intervalul de timp în care este necesar ca familiile de albine să fie închise sau îndepartate, poate fi de 48 ore la erbicide şi insecticide, 24 ore la fungicide şi acaricide.
În cazul producerii intoxicaţiilor la familiile de albine trebuie să să sesiseze imediat în scris circumscripţia sanitar-veterinară conducerea unităţilor cu sector apicol sau primăriile pentru gospodăriile populaţiei care deţin familii de albine să convoace în 24 ore de la anunţarea cazului comitetul de constatare.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!