Prorectorul Şipoş din Departamentul de Istorie a Universităţii orădene s-a adresat cu colegialitate dascălilor reuniţi miercuri la Consiliul Judeţean. „De ce am ales istoria sau de ce istoria ne-a ales pe noi? Facem uneori reflexii asupra destinului nostru intelectual şi observăm că există o logică. Eu, personal, am ales istoria pentru că am observat că lucrurile nu se petrec astăzi fără o anumită logică ce îşi are rădăcinile în trecut”, a început Sorin Şipoş. Proectorul a arătat în continuare că Istoria face parte din paleta disciplinelor importante pentru educaţie.
Criza interbelică…
„Comunităţile au păşit înainte ori de câte ori s-au întrebat despre înaintaşi. Ca istoric ai un plus de echilibru în momente de cumpănă ale societăţii. Istoria ne dă acel sentiment că ce ni se întâmplă li s-a mai întâmplat, poate mai amplu şi mai dramatic, strămoşilor. Marile crize şi cataclisme sunt ciclice. Criza de acum şi cea interbelică au foarte multe elemente comune. Astfel de crize se repetă când sunt întrunite anumite condiţii. Ce fac comunităţile când prezentul e cum e iar viitorul e nesigur? Caută în istorie. Un bagaj de cunoştiinţe, o înţelegere a evoluţiei istorie ne dă posibilitatea de a intui ce se va întâmpla în viitor”, a spus Şipoş.
Acesta a mai afirmat că manipulările şi dezinformările sunt cotidiene. „Dacă le trecem prin filtrul propriu, ne dăm seama că nu tot ce ni se oferă prin mass-media are fundamente reale”, a motivat Şipoş.
Eroii neamului, ca model
În final, prorectorul a ales să-i motiveze pe istoricii preuniversitari.
„Trebuie să manifestăm faţă de eroii noştri respect şi o înţelepciune care, dealtfel, e specific românească. Dvs. prezentaţi eroi ai neamului, vorbiţi despre momente frumoase, deci aveţi o meserie nobilă care se face cu pasiune dar şi sacrificii într-o societate care încă e în căutări”, a îndemnat Şipoş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!