Reprezentanţii confedereaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional s-au întâlnit săptămâna trecută cu cei ai Fondului Monetar Internaţional. Potrivit lui Ioan Mintaş, prim vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), prezent la întâlnire, s-a discutat despre situaţia economică actuală a României şi identificarea de măsuri structurale necesare ieşirii din criza.
Propuneri
Patronatele au venit cu o serie de propuneri prioritare pentru IMM-uri în semestrul II din 2010. „O primă propunere s-a referit la accelerarea şi creşterea absorbţiei fondurilor structurale, prin introducerea unui nou sistem de evaluare şi motivare a personalului autorităţilor de implementare, constând în acordarea de stimulente pe baza a trei criterii valorice”, a declarat Ioan Mintaş.
O altă propunere a avut în vedere concesionarea prin licitaţie publică a tuturor lucrărilor privind infrastructura pentru care există documentaţie tehnică şi economică redactată – lucrări de realizare tronsoane de autostradă, centuri pentru oraşe, precum şi de reabilitare, operare şi întreţinere pentru infrastructura rutieră, căi ferate, transporturi aeriene, etc.
Extinderea măsurilor privind protecţia împotriva înţelegerilor şi practicilor anticoncurenţiale şi accelerarea plăţilor comercianţilor, adoptate prin legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, la toate IMM-urile furnizoare – din industria uşoară, mobilă, produse chimice, etc., pentru stimularea industriei autohtone şi reducerea importurilor, a fost o altă propunere a patronatelor .
„Am mai propus reducerea termenelor de plată şi combaterea plăţilor întârziate, în domeniul achiziţiilor publice şi în relaţiile de drept fiscal, prin reglementarea obligaţiei de plată a valorii contractelor de achiziţie publică în termen de maxim 30 de zile calendaristice de la recepţie, cu sancţiuni ferme (dobânzi şi penalităţi la nivelul celor pentru datoriile bugetare), precum şi stabilirea unui termen de maxim 30 de zile calendaristice pentru rambursarea TVA sau alte restituiri, cu sancţiuni ferme: suspendarea executărilor, blocării conturilor şi a aplicării dobânzilor şi penalităţilor în cazul în care contribuabilul este afectat de plăţile întârziate ale statului”, a precizat Ioan Mintaş.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!