Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) salută decizia Guvernului de a înfiinţa Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), dar cere cel puţin 120 de posturi şi salarii mai mari pentru IT-ştii care ar urma să lucreze pentru autoritate, potrivit startupcafe.ro.
Conform unei hotărâri de Guvern, aflată în dezbatere publică, Agenția pentru Agenda Digitală (AADR), care gestiona principalele sisteme de servicii publice electronice ale statului și era coordonată de Ministerul Comunicațiilor, ar urma să fie transformată în Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Propunerile IT-ştilor
Asociaţia patronilor din IT are câteva propuneri pentru actul normativ aflat în dezbatere publică. Una dintre propuneri este ca numărul de posturi să fie cel puțin 120, egal cu cel al Autorității pentru Sisteme Informatice din Estonia. Actul normativ prevede că „numărul maxim de posturi al ADR este 35 exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului preşedintelui”. Ori, în prezent, „personalul ADR este de circa 60 de persoane dintr-un total de 80 de posturi excluzând demnitarii, prin urmare prevederile celor două articole se contrazic reciproc”. „Presupunând că intenția Guvernului este de a rezolva contradicția prin restructurarea schemei de personal cu această ocazie și reducerea ei la 35 de posturi, dorim să atragem atenția că instituții cu atribuții asemănătoare în țări europene cu succese evidente în digitalizare au un număr de posturi chiar mai mare decât cele 80 care sunt la AADR în prezent (120 în Estonia, două agenții cu câte 90 de angajați în Danemarca, 200 în Spania)”, precizează ANIS.
O altă propunere a asociaţiei din IT este legată de salarizare. „Proiectul de HG nu face nicio referire la salarizarea personalului IT din ADR la un nivel adecvat, prin derogare de la grila din legea 153/2017. Eroarea de a salariza corespunzător specialiștii IT din administrația publică centrală a condus la deficitul sever pentru acest tip de personal în toate instituțiile”, sunt de părere reprezentanţii ANIS.
Aceştia precizează că o Autoritate pentru Digitizare lipsită de personalul calificat ar fi incapabilă să servească scopului urmărit. Drept urmare, recomandă ca proiectul de HG să prevadă că posturile cu salarizare superioară grilei salarizării unitare să aibă vechimea corespunzătoare în ocupația cu codul COR relevant pentru ocupația IT corespunzătoare fișei postului.
Nu în ultimul rând, ANIS solicită organizarea unei întâlniri în vederea dezbaterii publice a acestuit proiect de lege. Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) a fost fondată în 1998 şi este membră a confederației patronale reprezentative Concordia, reprezentând 130 de companii totalizând peste 33.000 de angajați și circa 47% din totalul produsului intern brut generat de această industrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!