Rezentanţii asociaţiilor de crescători de ovine, bovine şi cei ai apicultorilor bihoreni au avut loc joi, la Direcţia Agricolă Bihor, o întâlnire cu conducerea şi specialiştii acestei instituţii.
Principalul scop al întâlnirii a fost primirea de propuneri din partea reprezentanţilor acociaţiilor din domeniul zootehniei privind calculul normei de venit pe 2014. În urma acestei întâlniri şi a actelor normative în vigoare, reprezentanţii Direcţiei Agricole vor stabili norma de venit pentru culturile vegetale domeniile din zootehnie, calcule care vor fi prezentate apoi Consiliului Judeţean ca şi propuneri pentru stabilirea normelor de venit în agricultură.
Cerinţe
Date fiind numeroasele probleme pe care le-au avut anul acesta oierii bihoreni au cerut ca norma de venit să fie stabilită în jurul a 15 lei. „O problemă stringentă a noastră, a oierilor este lipsa pieţei de desfacere. S-a ajuns ca preţul mielului să fie de numai 6 lei. Nu ai vorbim de preţul brânzei care este de asemenea foarte mic. De asemenea, un alt mare impediment pentru pentru întrg sectorul zootehnic este lipsa abatoarelor. În aceste condiţii, pentru piaţa internă cel puţin, am putea organiza nişte puncte de tăiere ad-hoc”, a spus Anca Demian, reprezentanta Asociaţiei Păstorul, acociaţie care reprezintă 829 de oieri bihoreni.
O altă metodă care ar putea stimula consumul de produse autohtone, este în opinia asociaţiilor din zootehnie din Bihor adoptarea modelului occidental: închirea pe timpul weekend-ului a magazinelor mai mari de 200 de metri. Astfel, oamenii ar fi stimulaţi să mergă la piaţă şi la magazinele mai mici unde se vând şi produse româneşti.
Preţuri mici
Din cauza bolii limbii albastre, şi nu numai, şi pentru crescătorii de bovine anul trecut a fost unul dificil.
Ca şi în cazul oilor şi la bovine preţul a scăzut foarte mult. „Dacă în 2013 preţul bovinelor este de 19lei/kg în prezent acesta a ajuns la 12 lei/kg. Nu mai vorbim de preţul laptelui care anul trecut a scăzut de două ori. O altă mare problemă a noastră este desfacerea dar şi lipsa abatoarelor. Este inadmisibil ca din câte abatoare am avut să nu mai avemi nici unul. În aceste condiţii oamenii ajung la mâna samsarilor şi vând cu 3 lei kg în viu. Propunerea noastră este ca să scadă norma de venit la 300 de lei”, a precizat reprezentantul
Asociaţiei Judeţene de Reproducţi a Animalelor Bihor.
Calculul pe suprafaţă de păşune pe masă verede, schimbarea destinaţiei terenurilor dar şi ale probleme ale fermierilor au fost de asemenea dezbătute în cadrul întâlnirii de joi.
„Eu reprezint crescători de vaci din zona Beiuşului, crescători cu 3-5 vaci şi fiind tehnician veterinar mă doare sufletul când mă duc pe teren şi pentru o montă artificială efectuată oamenii mă roagă să-i păsuiesc de cei 50 de lei care reprezintă contravaloarea acesteia. Mă uit la mâinile lor bătătorite, la feţele lor ridate de muncă şi de griji şi mo doare că se umilesc în faţa mea pentru o sumă derizorie. Dacă nu ne trezim cu toţii o să murim!”, a conchis Cornea Cornel Adrian, reprezentantul asociaţiei Crescătorilor de animale Remetea.
Conducerea Direcţiei Agricole a fost foarte receptivă la problemele semnalate de fermieri şi în acest sens a propus chiar organizarea unor astfel de întâlniri cu asociaţiile să aibă loc lunar la sediul instituţiei. „Satul acestă iniţiativă şi vin cu propunerea să ne vedem o dată pe lună. Doresc ca acestă întâlnire să fie o provocare şi pentru asociaţiile din celelalte ramuri ale agriculturii. Problemele din agricultură sunt multe şi cu mare impact asupra populaţiei, ele trebuiesc ascultate, discutate şi rezolvate”, a declarat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!