Antreprenorii bihoreni vor pentru anul 2018 un Program Start-up Nation care să se deruleze corect şi fără probleme. În acest sens, Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) a trimis săptămâna trecută o listă de propuneri pentru programul Start-up Nation 2018. Propunerilor au fost transmise ministrului, Ștefan-Radu Oprea şi secretarului de stat, Paula Pîrvănescu, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
„Asociaţia Firmelor Bihorene doreşte să vină în sprijinul actualilor antreprenori, cât şi a viitorilor antreprenori care vor să acceseze programele de finanţare aferente anului 2018. Totodată, îşi doreşte şi o îmbunătăţire substanţială a legislaţiei aplicabile acestor finanţări. Astfel, fără o regândire şi o restructurare a criteriilor de evaluare şi trecerea la o evaluare reală a planurilor de afaceri şi a calităţii acestora, programul Start-up Nation 2018 va rămâne o formă fără fond, un program artificial care nu ajută cu nimic mediul de afaceri, ci doar viciază competiţia şi datele statistice”, a precizat Liviu Sav, vicepreşedinte AFB.
Propuneri
Pe lângă evaluarea calităţii planurilor de afaceri, AFB mai propune eliminarea inovării sau daca nu, dovedirea acesteia la momentul evaluării proiectului, nu la implementarea acestuia. Altă propunere se referă la eliminarea numărului de angajaţi dintre criteriile de departajare în caz de punctaj egal. Reprezentanţii AFB consideră că acest criteriu a avantajat tupeiştii, nu oamenii precauţi. Introducerea valorii totale a proiectului ca prim criteriu de departajare în caz de punctaj egal este o altă propunere a antreprenorilor bihoreni. AFB mai doreşte introducerea unui nou criteriu de punctaj: firmele Start-up care au avut activitate în 2017 să fie punctate suplimentar.
Evaluarea de către bănci a proiectelor care doresc să fie finanţate prin credite punte, inainte de a fi aprobate de minister, deoarece în cazul multor solicitanţi de credite punte, băncile au reţineri majore, este, de asemenea o propunere făcută către ministwer.
AFB mai doreşte modificarea aplicaţiei prin care se depun proiectele pentru a fi eliminate problemele identificate la sesiunea de anul acesta, dar şi interdicţia de a schimba structura acţionariatului până după ieşirea din perioada de monitorizare sau cel puţin până după finalizarea implementării.
O altă propunere, adusă în discuţie de minister, este punctarea cofinanţării similar cu POR 2.1A.
Cei care doresc să mai facă propuneri o pot face pe pagina de facebook a AFB, acestea urmând să fie centralizate şi transmise către reprezentanţii ministerului pentru următoarele runde de consultări pe această temă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!