Comisia Guvern – Patronate – Sindicate s-a reunit miercuri, 17 februarie 2021, pentru a continua negocierile în ceea ce privește kurzarbeit.
„Am continuat negocierile pe kurzarbeit cu Blocul Național Sindical și am reușit să deblocăm majoritatea punctelor problematice de aplicare ale măsurii, acceptând în schimb că acolo unde există sindicate reprezentative sau reprezentanți ai salariaților măsură să se aplice cu acordul lor. Unde nu există nu va fi necesar acordul fiecărui angajat, ci doar o dovadă că aceștia au fost înștiințați asupra măsurii în termenul prevăzut de lege, decizia rămânând a angajatorului”, ne-a transmis Ioan Mintaș, prim vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
[eadvert]
Acesta spune că sunt semnale de la PNL, USR și UDMR că vor vota cu ușurință pentru aceste modificări acum că există un astfel de acord bipartit.
Ce s-a agreat
Conform lui Ioan Mintaș, reducerea se va putea face până la 80% din timpul de muncă, iar perioada de aplicare să fie de 30 de zile fără referire la o lună calendaristică. Doar în situații excepționale se va putea face notificarea angajaților doar cu 24h în avans. Angajatorul poate modifica timpul de muncă ori de câte ori este necesar. S-a clarificat interdicția de angajare pentru a introduce mai multă flexibilitate.
În cazul raportării la cifra de afaceri, ea se va face la luna similară din anul anterior aplicării măsurii de stare de urgență, alertă, etc.
Nu mai este necesară semnarea unui act adițional cu fiecare angajat și comunicarea măsurii se poate face prin orice mijloace potrivite, inclusiv electronice. Membrii conducerii sau administratorii nu vor putea primi prime pe durata aplicării măsurii.
„Acolo unde există sindicate îndreptățite să semneze contracte colective de muncă sau reprezentanți ai salariaților, măsura se va lua cu acordul lor. Acolo unde nu există, angajatorul va trebui să depună la dosar doar copia deciziei de reducere a timpului de muncă semnată de angajat că a luat la cunoștință anterior aplicării măsurii”, a precizat Ioan Mintaș.
Trimite articolul
XSă vă fie
Rușine!
Să lucrăm pe 2 lei?? Asta este viață? Și culmea… Guvernul vrea asta!
Bundestagul German la inceputul anilor 2000 a adoptat Legea Hatz lll, care stipuleazã kurzarbeit ul. Dupã implementarea legii, in kurz zeit a aparut si sãrãcirea germánilor.
PNL neavând solutii pentru repornirea economiei cu aceastã mãsurã nu face nimic altceva decât sã ne afunde si mai adânc în sãrãcie!!!!