Simbolurile unei steme reprezintă chintesența idealurilor și aspiratiilor cetățenilor, a gândirii lor comune. În această idee, Primăria Holod a lansat anul trecut o dezbatere despre ceea ce ar trebui să conțină stema comunei. Iar acum, în urma unei campanii lansate online pentru conceperea stemei reprezentative pentru comună, primarul Sandu Săsăran anunță că a fost ales „un model la care au lucrat Chiru Adrian-Sorin, Toderaș Călin-Mircea și Rodica Solomie, cărora țin să le mulțumesc pentru implicarea și interesul pe care l-au arătat”.
[eadvert]
Primarul Săsăran îi îndeamnă pe localnici să își exprime părerea și eventual să vină cu idei noi, pentru a aduce îmbunătățiri proiectului. Stema, semnul heraldic suprem, evocă prin imaginile care o compun istoria locului, prin intermediul ei tradiția rămâne veșnic vie, iar semnificația sa trezește sentimentul de apartenență la comunitate.
Pe stema Holodului sunt opt stele „care reprezintă cele opt sate din care e compusă comuna, iar coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rang de comună”, se arată în explicația proiectului stemei. Istoria bogată în cultură a comunei e simbolizată de o carte deschisă cu o pană de scris.
Argumente pentru bagajul cultural simbolizat pe stemă sunt numeroase: faptul că la Holod s-a născut „Iosif Vulcan, întemeietorul Revistei Familia și nașul spiritual al poetului Mihai Eminescu; sub conducerea lui Aurel Maghiar, învățător, Ioan Tamaș, învățător, Teodor Bondar, învățător, Gheorghe Dărăban, profesor și a multor altora, comuna a avut două formații de cor, dansuri folclorice și teatru popular”.
În ceea ce privește „capul de cerb și cei trei brazi, acești reprezintă bogăția cinegetică și forestieră a zonei; crucea reprezintă cultura și valorile religioase bogate și diversificate din zonă. Snopul de grâu și ciorchinele de struguri reprezintă bogăția și harnicia oamenilor de aici”, se arată în textul care însoțește proiectul stemei. În ceea ce privește ciorchinele de struguri de pe stemă, prezența acestuia e explicată în plus prin faptul că pe dealul din Vintere existau în perioada interbelică plantații de viță de vie, de unde vine și denumirea dealului dintre Holod și Vintere de Dealul Viilor. Mai mult, sigiliul localității Vintere are două ciorchine de struguri și datează de la 1878.
Dintre comentariile pe marginea proiectului, unii localnici au avut de adus remarci negative în ceea ce privește culorile alese, dominante fiind albastru și verde. Pentru a deveni oficial stema Holodului, acest proiect trebuie să fie acceptat de Comisia de Heraldică din cadrul Prefecturii Bihor.
Trimite articolul
Xnu culorile alese sunt problema, ci faptul că stema este prea descriptivă (prin asta încălcând una din regilile de bază ale heraldicii) și prea încărcată. Mai multe sate din componența comunei sunt atestate documentar în secolul XIV, acest detaliu ar trebui să se regăsească în simbolurile reprezentate. Iar în arhive veți găsi blazon existent, nu trebuie reinventat nimic!
-
O referință ar fi foarte utilă!
Si steama Oradei trebuie modificata, trebuie sa contina o drujba si o betoniera