În ultimele săptămâni comisarii Gărzii de Mediu Oradea au avut de furcă cu câteva cazuri mai deosebite. Este vorba despre orădeanul care a abandonat mai mulți pitoni într-un ţarc de gunoaie din Oradea. În urma anchetei demarate s-a stabilit că orădeanul s-a ocupat cu creşterea şi vânzarea şerpilor, iar primii pitoni i-a cumpărat din Germania pentru reproducție. Acesta avea inclusiv o pagină de Facebook prin care doritorii puteau să-și cumpere un șarpe care urma să fie livrat prin colet. Deținătorul pitonilor a fost amendat cu 7.500 lei pentru importul ilegal al reptilelor.
[eadvert]
Un alt caz alarmant a fost găsirea de către pescari a unui exemplar de Piranha cu burtă roșie în centrul Oradiei, în apa Crișului Repede. Din fericire peştele nu a supravieţuit în apele reci ale Crişului, dar dacă era aruncat vara, când temperatura apei permitea supravieţuirea acestuia, putea produce dezechilibre grave faunei. Comisarii de mediu bihoreni au demarat şi în acest caz o anchetă. Astfel, în urma contralelor care au avut loc la petshop-uri au fost identificate 28 de exemplare de piranha vândute. Verificările continuă deoarece, conform evidenţelor ANSVSA, în Bihor există peste 55 de magazine tip petshop.
Marea problemă este că vânzarea acestor animale exotice periculoase nu este reglementată prin lege. Ele se vând în baza unui bon fiscal, ca orice altă marfă, fără a exista o bază de date cu persoanele care le deţin.
Şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, are în plan o lege care să definească animalele periculoase, atât cele autohtone cât şi cele exotice, dar şi condiţiile în care acestea pot fi aduse în ţară şi deţinute drept animale de companie.
„Posesorii ar trebui luaţi în evidenţă, obligaţi să respecte anumite condiţii, iar animalele să fie verificate periodic, să li se controleze starea de sănătate”, a declarat Sever Şerbănescu.
Un exemplar de pește piranha a fost pescuit din apele Crișului Repede în Oradea
Trimite articolul
XAsta trebuie bagat la puscarie. Punct !