În urma cu zece ani, Viorel Paşca a deschis uşa locuinţei din Dumbrava pentru cei în suferinţă şi fără acoperiş deasupra capului. De atunci, peste 600 de oameni şi-au aflat alinare acolo. Bunul samaritean le asigură acestora nu doar casă, ci şi trei mese pe zi, asistență medicală și medicamente.
Doar din donații
Viorel Pașca spune că reușește să îi îngrijească pe acești oameni doar cu ajutorul donațiilor și a voluntarilor. În prezent, în cele nouă case de care dispune locuiesc aproximativ 200 de persoane. Unele cu probleme psihice, altele cu handicap, toate au ajuns la Dumbrava după ce soarta nu le-a surâs și nu aveau un adăpost deasupra capului.
[eadvert]
Proprietarul spune că nu vrea banii statului, cu toate că ar putea să ceară ajutor social pentru fiecare persoană aflată în plasament, nu o face. Reușește să asigure hrana și îmbrăcămintea persoanelor doar cu ajutorul donațiilor și dă exemplu o televiziune din Olanda care a construit trei case și i le-a pus la dispoziție pentru a putea adăposti în ele persoanele nevoiașe.
Protest cu bolnavii
Vineri la orele prânzului, Viorel Pașca a mers în fața Prefecturii împreună cu 40 de bolnavi pentru a protesta împotriva amenzii primite de la ITM. Cu doar o zi înainte, în urma unui control inopinant, proprietarul a fost amendat de reprezentații ITM pentru că o femeie (profesoară voluntar din Baia Mare) lucra la azil fără acte.
„De zece ani îi îngrijim. Avem 200 de bolvani. Statul nu ne-a dat niciodată nici un leu și nici nu am nevoie, nici nu am cerut. Acuma nu ne mai lasă să îi îngrijim numai în anumite condiții. Au venit ieri (joi) și mi-au 10 000 de lei amendă. Nu mai vreau să plătesc amenzi pentru că am plătit una în urmă cu doi ani, pentru ce? M-au amendat pentru că cei care mă ajută nu sunt angajați, dar cum să fie angajați dacă ei vin și pleacă? Oamenii ăștia stau legal la noi pentru că au acte de identitate cu domiciliu acolo, cu flotant, noi doar îi îngrijim pentru că nu are cine să-i îngrijească. Eu nu vreau să fac bine cu forța statului român, să-i ia să îi ducă. Am venit să îi predau statului român. Dacă eu sunt ilegal, atunci cum este statul român care are obligația prin lege să îi îngrijească și nu vrea?
Am o grămadă de scrisori adresate instituțiilor prin care le rog să preia oamenii și mi-au răspuns că nu se poate, că nu au locuri. După ce mi-au spus că nu au locuri, au venit și mi-au dat amendă”, spune Viorel Pașca.
Acesta a invitat reprezentanţii statului să-i preia pe oamenii aflaţi în grija sa, însă nici o organizație nu s-a prezentat.
În urmă cu doi ani a fost amendat de DSP cu 5000 de lei, iar joi, 21 iulie, de ITM Bihor cu 1000 de lei, Pașca spune că s-a săturat și că nu mai vrea să plătească amenzi. El spune că în câteva zile urmau să fie finalizate procedurile legale pentru înființarea unui ONG și se întreabă retoric „de ce nu mai puteau aștepta un pic”?
ITM: Paşca a avut timp să intre în legalitate
„Cu bune, cu rele, ITM chiar îşi face treaba. De aproape un an de zile, noi, dar nu numai noi, ci toate instituţiile statului, tot încercăm, dar dl Paşca refuză cu obstinenţă să intre într-un minimum de legalitate. Aceasta înseamnă să îşi facă o fundaţie, un ONG, orice formă juridică recunoscută de statul român, prin care să poată face gesturile de caritate pe care spune că le face. Nimic altceva. În oglindă, există o fundaţie Smiles. Această fundaţie îngrijeşte 1.300 de copii, atât români, cât şi romi, bătrâni, adulţi, bolnavi, oameni cu necazuri, dar omul are cât de cât un minim de legalitate. Însă dl Paşca refuză”, transmite Rotar, subliniind că, deşi a promis că se va conforma cerinţelor legale, Viorel Paşca nu s-a ţinut de cuvânt. „Oamenii aceia aflaţi în îngrijire au nevoie de o asistenţă medicală, de o monitorizare, inclusiv privind alimentaţia. Este nevoie de un minimum de intrare în legalitate”, insistă şeful ITM.
10.000 de lei este amenda minimă ce se acordă pentru persoane găsite practicând o muncă fără forme legale. Marius Rotar arată că este obligatoriu ca munca să fie prestată cu forme legale, pentru protecţia celor care muncesc, îngrijindu-i pe cei în nevoie. În acest sens, Rotar dă exemplul situaţiei în care se vor afla oamenii care muncesc la căminul lui Viorel Paşca atunci când vor ajunge la vârsta pensionării.
A dus bolnavii înapoi
Chiar dacă a amenințat că va lăsa bolnavii în Parcul Traian pentru ca instituțiile abilitate să vină să-i ia, Viorel Pașca a făcut cale întoarsă cu aceștia după o discuție cu prefectul Claudiu Pop. De altfel, prefectul le-a asigurat persoanelor aflate la protest sandviciuri și a spus că situația de la Dumbrava este monitorizată, însă avertizează că „fiecare dintre părţi trebuie să respecte legea”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!