Joi, la Bucureşti, reprezentanţii Federaţiei Ambulanţa au avut o primă întrevedere cu ministrul Sănătăţii, căruia i-au expus mai multe probleme grave din sistem. Ministrul Cseke Atilla le-a prezentat sindicaliştilor strategia Ministerului Sănătăţii pentru anul 2010 privind sistemul serviciilor de urgenţă, dar şi detalii asupra modului în care va fi realizat procesul de descentralizare.
Promite angajări
În timpul discuţiilor, sindicaliştii au relatat despre problema lipsei de personal şi despre faptul că Ministerul Sănătăţii a blocat posturile de mai mult timp, lăsând serviciile judeţene de ambulanţă cu personal insuficient care a fost nevoit să muncească de zeci de ori mai mult pentru a face faţă solicitărilor numeroase. În tot acest timp, medici pregătiţi, care nu au putut să se angajeze din cauza blocării posturilor, au ales să plece să muncească în străinătate, în domeniul medical sau în alte domenii de activitate.
Liderul Federaţiei Ambulanţei din România, bihoreanul Gheorghe Chiş, a relatat, după întrevederea de la Bucureşti că Cseke a promis că în acest an va suplimenta personalul de la Ambulanţa Bihor cu 20 de posturi de asistenţi, 25 de ambulanţieri şi patru medici. Cseke a promis şi plata orelor suplimentare, care depăşesc 40.000 de ore în 2009.
Ministrul a transmis că „a avut o discuţie constructivă privind situaţia locurilor de muncă a celor care lucrează în serviciile de urgenţă, procesul de descentralizare a sistemului, plata orelor suplimentare şi reabilitarea sediilor ambulanţelor”.
Cseke vrea să le fie partener
Sindicaliştii din Ambulanţă au informat că intenţionează să continue şi în acest an pregătirea asistenţilor medicali în medicina de urgenţă şi că mai au nevoie de maşini de urgenţă. Propunerea liderului naţional Chiş care prevede ca tot personalul din serviciile judeţene de ambulanţă din România să aibă aceeaşi uniformă distinctă (cămaşă albă, costum bleumarin cu verde – aşa cum au angajaţii de la Ambulanţa Bihor) a fost luată în considerare de ministrul Sănătăţii.
Liderii Ambulanţei urmează să aibă şi alte întrevederi pentru a se clarifica unele neînţelegeri legate de deplasările la caz ale echipajelor medicale specializate de la Ambulanţă şi ale paramedicilor, pentru ca cetăţenii să beneficieze în timpul cel mai scurt de servicii medicale de urgenţă de cea mai bună calitate.
Recent, la Ilfov, unui echipaj medical specializat de la Ambulanţă nu i s-ar fi permis să intervină la un caz deşi s-ar fi aflat doar la circa două minute de locul evenimentului şi s-ar fi preferat deplasarea unui echipaj nespecializat de paramedici aflat la circa 20 de minute distanţă. „Chiar de la prima întâlnire pe care o am cu dumneavoastră vreau să vă asigur de disponibilitatea mea pentru dialog. Vă rog să mă consideraţi un partener şi am speranţa că, în acest an greu, printr-un dialog continuu, vom reuşi să rezolvăm multe dintre problemele pe care le-am discutat astăzi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!