La 11 ani de la înfiinţare, Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne oferă informaţii opiniei publice despre activitatea depusă şi dă asigurări că va acţiona în continuare profesionist pentru a asigura integritatea profesională şi credibilitatea tuturor angajaţilor M.A.I.
Ofiţerii DGA spun că în cei 11 ani de activitate în lupta împotriva corupţiei, instituția noastră a desfășurat activități atât pe palierul preventiv, cât şi pe cel de combatere a faptelor de corupţie. Într-un colaj video, ofiţerii DGA au transmis opiniei publice, imagini de la diferite cazuri de corupţie rezolvate în cei 11 ani de activitate.
Masă rotundă
Pentru a marca acest moment aniversar, ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Județean Anticorupție Bihor au organizat vineri, 27 mai, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea o masă rotundă cu consilierii de integritate din instituțiile M.A.I. din județul Bihor pentru a găsi noi măsuri de conștientizare din partea lucrătorilor M.A.I. cu privire la riscurile faptelor de corupție și consecințele pe care acestea le produc. La întâlnire s-a pus accent pe importanța semnalării de către angajații M.A.I. a oricăror fapte de corupție despre care iau cunoștință, inclusiv a situațiilor în care se încearcă mituirea acestora.
Contact
În Bihor, DGA e reprezentată prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, al cărui sediu se află la Oradea, str. Dunărea nr.2, telefon/fax 0259/469043, e-mail: bihor.dga@mai.gov.ro. Şeful serviciului şi ofiţerul de relaţii cu publicul primesc în audienţă la sediul serviciului cetăţenii interesaţi, în fiecare zi lucrătoare de miercuri, între orele 12:00 – 15:00, transmit ofiţerii SJA BH. Aceştia îi încurajează pe bihoreni să sesizeze faptele de corupţie săvârşite de personalul M.A.I., în scris la adresa menționată sau apelând linia telefonică gratuită, 0800.806.806, care a fost lansată odată cu operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie şi care s-a dovedit foarte util.
Atribuţiile DGA
Direcţia Generală Anticorupţie a fost înfiinţată ca structură specializată pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne prin Legea nr. 161 din 30 mai 2005, având următoarele atribuţii principale:
– desfăşoară activităţi de prevenire a faptelor de corupţie în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne;
– desfăşoară activităţi de poliţie judiciară, investigative şi de urmărire penală, conform legii;
– desfăşoară activităţi de primire a reclamaţiilor/petiţiilor cetăţenilor referitoare la acte sau fapte de corupţie ale personalului ministerului, dar şi activităţi de relaţii publice, specifice problematicii din competenţă;
– organizează şi desfăşoară activităţi de testare a integrităţii profesionale a personalului ministerului;
– desfăşoară activitatea de relaţii şi colaborare internaţională, în domeniu;
– constituie şi gestionează baza de date a unităţii privind actele şi faptele de corupţie internă;
– analizează evoluţia actelor şi faptelor de corupţie internă, pe baza cărora întocmeşte documente de strategie în materie şi informează ministrul afacerilor interne ori alţi factori abilitaţi, conform legii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!