„Se lucrează în forţă pe ultimul tronson pe care-l mai avem, în zona de deal, în strada Pasteur, în aşa fel încât, în cursul zilei de sâmbătă aceste lucrări să fie finalizate, conform angajamentelor luate de constructori. În noaptea de sâmbătă spre duminică reumplem magistralele noi şi în cursul zilei de 1 noiembrie, după-amiază, sistemul de termoficare ar urma să funcţioneze în tot oraşul, asigurând apă caldă şi căldură în tot oraşul”, promite primarul Ilie Bolojan. Declaraţia sa este animată mai mult de bune intenţii şi e fundamentată pe angajamentul firmelor care lucrează pe şantierele magistralelor decât pe vreo garanţie că totul va merge strună. Nu mai departe de noaptea de miercuri spre joi, cazanul funcţional din CET a suferit o avarie care a necesitat golirea şi reumplerea instalaţiei. Pentru orădeni, asta a însemnat o pauză în alimentarea cu termie.
Edilul îndeamnă orădenii înfriguraţi şi lipsiţi de apă caldă să suporte disconfortul cu consolarea că „lucrări de asemenea anvergură, de înlocuire a km întregi de magistrală, nu poate fi făcută fără întreruperea serviciillor”.
În calitatea sa de administrator special al Electrocentale SA şi director al Termoficare SA, Stănel Necula spune că situaţia furnizării căldurii şi apei calde azi este „maximum ce am putut scoate din reţelele pe care le-am avut şi din sursa pe care o avem”. Acesta recunoaşte că doar 70% din oraş a primit apă caldă iar „căldura nu a fost la parametri specificaţi în contract”. Spune însă că atâta timp cât societatea de transport termie nu poate dispune de întregul ansamblu de reţele – unele dintre ele sunt în şantier, situaţia nu se poate îmbunătăţi.
Compensaţii? Plata după contor
„E logic ce face Opoziţia”, este opinia primarului Ilie Bolojan de faţă de pretenţia formulată de organizaţia orădeană a PSD, ca Termoficare SA să ofere compensaţii celor văduviţi de servicii de termie.
„Moral, ar trebui să se găsească nişte soluţii. Oamenii nu vor plăti decât ceea ce le indică contorul”, spune el. Asta în condiţiile în care cele două societăţi operează în condiţii de monopol iar alternativa încălzirii cu energie electrică a locuinţelor înseamnă o cheltuială pe care nu oricine şi-o poate permite.
Responsabili?
Tema a fost discutată la finalul şedinţei de Consiliu local de ieri, la capitolul Diverse. Adelina Coste(PSD) a abordat executivul pe oportunitatea ca orădenii să ceară facilităţi în acest context. Şi Szabo Jozsef, teoretic membru în arcul Puterii locale cu reprezentanţi UDMR în forurile de conducere a Electrocentrale şi Termoficare, a ridicat problema asumării unei culpe „Ce greşeli s-au făcut? Unde? Trebuie să ni le asumăm!”, a zis acesta, cerând executivului un raport complet al proiectului magistralelor din care să reiasă erorile.
A primit un răspuns de la vicele Mircea Mălan – „Despre ce greşeli vorbiţi? Firmele au 18 luni să termine lucrarea şi o vor termina cu o lună mai repede”. Şi primarul i-a adresat un răspuns udemeristului. „Pentru aceste proiecte, îmi asum eu răspunderea pentru tot disconfortul creat. Dacă ştiţi pe unii care pot face atât de multe lucrări fără disconfort să mi-i arătaţi că îi pun în executiv”, i-a cerut edilul colegului de guvernare locală.
Nicio demisie!
Cu o seară înainte de şedinţa Consiliului local de ieri, Coaliţia Rogerius a organizat o dezbatere publică pe tema situaţiei lamentabile în care prestează sistemul municipal de termie. În acest context, s-a cerut demisia lui Stănel Necula din funcţia de manager al Termoficare SA, pentru motivul că nu a organizat destul de bine situaţia pentru a preveni lungile şi neplăcutele sincope. „Nu are de ce să demisioneze”, a fost răspunsul dat de Ilie Bolojan, de la stânga lui Necula, cu motivaţia că societatea a operat cum a putut într-o situaţie excepţională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!