Senatorul UDMR Biro Rozalia propune, alături de alţi 21 de parlamentari, declararea zilei de 1 octombrie ca Ziua de luptă împotriva cancerului la sân, prin lege. Între aceştia, alţi doi parlamentari bihoreni, medicii Florian Bodog (PSD) şi Valeriu Boeriu (PNL).
Fosta viceprimăriţă de Oradea vine cu această iniţiativă, preocupată fiind de incidenţa cancerului la sân în rândul femeilor. De altfel, în iniţiativa legislativă se arată că unităţile sanitare „pot efectua gratuit screening pentru depistarea precoce activă a cancerului la sân”, iar autorităţile şi televiziunea publică pot organiza manifestări, respectiv emisiuni dedicate zilei de luptă împotriva acestei boli.
Biro Rozalia a arătat cum, în cadrul unei conferinţe la Parlament în care s-a dezbătut importanţa prevenţiei şi a dialogului între entităţile implicate în acest domeniu, a smuls o promisiune de la Ministerul Sănătăţii. „Am reuşit să smulgem de la dl. secretar de stat la Ministerul Sănătăţii promisiunea pentru începerea în 2015 a screeningului mamar şi a screening-ului la prostată”, a declarat Biro Rozalia, cu speranţa unui program naţional de depistare a cancerului mamar în toată regula, din 2016.
Stăm prost
25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer la sân, în ţara noastră. Rata mortalităţii cauzate de acest cancer mamar este de 36% în România, mai mare decât media europeană (29%) şi chiar decât cea europeană (31%), se arată într-un raport al Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer (FABC).
În România, incidenţa cancerului la sân între cancere este de 61,2%, cu o rată a deceselor de 23,9%. „Într-o fază incipientă, se vindecă o treime din persoanele depistate”.
În România, cancerul la sân este al treilea cel mai frecvent, după cancerul pulmonar şi cel colo-rectal, însă înaintea cancerului la prostată. Sunt 8.900 de cazuri depistate anual, iar anual mor din cauza acestei boli 3.200 de persoane. „Este enorm. Să conştientizăm că nu despre cifre vorbim, ci despre vieţi umane”, trage un semnal de alarmă Rozalia Biro.
Într-o campanie de informare realizată anul trecut de FABC, au fost examinate 1.012 femei din judeţele Argeş, Prahova, Galaţi, Teleorman şi Ialomiţa. Iată câteva din rezultatele campaniei:
76% dintre femeile care au venit la control nu făcuseră anterior niciun control medical al sânilor;
48% dintre femei le-au spus medicilor că îşi fac autoexaminarea sânilor, însă doar 79% dintre acestea îşi autoexaminează sânii în fiecare lună;
8% dintre femei au un istoric de cancer la sân în familie;
11,5% dintre cele care au beneficiat de controale medicale gratuite au fost înregistrate cu probleme la sâni;
69% dintre femeile observate cu modificări ale sânilor au vârste peste 40 de ani;
31% dintre femeile cu probleme la sâni au până în 40 de ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!