Oradea e un oraş tolerant, parcă de când lumea. Poate prea tolerant, în special cu cei ce refuză să-i respecte pe cei din jurul lor, călcând în picioare noţiunea de civilizaţie. Într-un oraş care la începutul secolului XX şi-a făcut un renume prin stilul sofisticat al citadinilor săi, iată că azi suntem nevoiţi să curăţăm/reparăm/înlocuim permanent din cauza vandalilor secolului XXI. Desigur, semne de întrebare planează şi asupra calităţii materialelor din care e confecţionat mobilierul urban.
Ultimul exemplu e cel al promenadei de pe malul stâng al Crişului, ce acompaniază Calea Mareşal Averescu, între Podul Dacia şi Podul CFR. Coborând scările dinspre părculeţul situat lângă Podul Dacia, te loveşte un miros neplăcut, specific gurilor de canal, însă cu „arome” îmbogăţite.
De-a baba oarba
Depăşind neplăcutul moment olfactiv, dacă întâmplător te prinde dorul de o plimbare nocturnă pe malul Crişului, realizezi că nici un lampadar amplasat pe marginea promenadei nu mai funcţionează. Dar nici măcar unul! Toată lumina, atâta câtă e, vine de la lămpile amplasate în părculeţul de deasupra şi, mai apoi, de la stâlpii ce luminează Calea Mareşal Averescu. Continuând plimbarea, ai neplăcuta surpriză să constaţi că mai multe coşuri de gunoi sunt pline, iar în jurul câtorva s-au aruncat mizerii pe jos. RER Ecologic ar putea fi mai atent cu promenada… Curând, dai peste coşuri de gunoi vandalizate în serie, rupte de pe lampadare şi aruncate care-ncotro.
Lumina răzbate acum de pe stâlpii ce luminează strada de deasupra, compensând într-o oarecare măsură lampadarele „ornamentale” de pe mal. Însă, surpriză: la un moment dat, realizezi că te-a ajuns întunericul. Te uiţi în sus şi observi că şi Calea Averescu mai e luminată doar de farurile maşinilor ce o străbat răzleţ. Lumina furnizată de Luxten e acum sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire de pe cinci-şase stâlpi de iluminat public.
Îndreptându-ţi paşii spre zona unde-şi fac veacul ţiganii, observi între timp că din ce în ce mai multe lampadare sunt „decapitate” de abajururi. Inexplicabil, vandalii au ratat totuşi câteva… Desigur, abajururile cruţate sunt doar decorative. Nu iluminează nici măcar un centimetru pătrat.
Încă ceva: fatalmente, băncile achiziţionate anul trecut de către administraţia Bolojan sunt prezente şi pe promenada pomenită, la distanţe rezonabile una de alta. Şi, cum altfel, băncile ar trebui să relaxeze arată cel puţin la fel de obosite ca şi suratele lor din parcurile orădene: scânduri rupte sau chiar subtilizate de-a dreptul, stabilitate proastă, rugină. Şi, ca tacâmul să fie complet, băncile sunt la fel de comode ca şi bocancii de armată.
Ce zice Primăria
Emil Benţan e omul căruia i-am semnalat senzaţiile încercate pe promenada orădeană. Directorul adjunct al Primăriei ne-a dat asigurări că lucrurile nu vor rămâne aşa. Că va discuta cu RER pentru a goli coşurile şi că se va rezolva şi problema cu lumina. De ce nu s-a făcut nimic până acum? „Până la semnarea acestui act adiţional cu Luxten, exista o omisiune în contract. Ei nu puteau să înlocuiască ce dispărea iar noi nu puteam plăti. Vom face un inventar şi le vom înlocui”, ne-a spus Benţan. Reprezentantul Primăriei ne-a dezvăluit şi metoda prin care ţiganii din zona Gutenberg – Voltaire au „volatilizat” abajururile lampadarelor: au balansat lampadarele până când abajururile s-au desprins şi au căzut!
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!