Ceea ce era greu de închipuit pentru orice orădean doar în urmă câţiva ani sau chiar şi cu un an, tinde să se înfăptuiască. Malurile Crisului Repede între Podul Ferdinand şi Podul Densuşianu vor fi transformate în promenade. Mai mult, partea dreaptă a malului Crişului Repede în spatele Prizei de apă, după barajul din Ioşia, va deveni loc de recreere şi petrecere a timpului liber.
Colaborare
Toate acestea au putut fi realizate datorită bunei colaborări dintre Primăria Oradea şi Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri. Dacă până în urmă cu un an Primăria şi Direcţia Ape Crişuri îşi aruncau pisica moartă una în curtea alteia în ceea ce priveşte balustradele rupte de pe malurile Crişului, acum aceste instituţii au demonstrat că se poate.
Pentru a arăta că nu sunt doar vorbe aruncate în vânt, primarul Ilie Bolojan şi directorul executiv al ABA Crişuri, Pasztor Sandor, a invitat, marţi, presa la un periplu pe Criş în jos.
Cap compas a fost malul drept al Crişului Repede, vizavi de clădirea Primăriei. Fosta terasă de aici a fost transformată în moloz. Primarul a declarat că a fost lansat caietul de sarcini pentru construirea unei cafenele pe acest loc. „Amplasamentul este liber. Aşteptăm companii care să construiască astfel de locaţii pe malurile Crişului”, a declarat primarul. La fel s-a întâmplat şi cu chioşcurile din Parcul Libertăţii.
Pasztor Sandor ne-a informat că pe primii metri, promenada se va amenaja în spatele copacilor. „Vom amenaja atât trepte cât şi o rampă pentru cărucioare. Pe toată lungimea nu am tăiat nici un copac, am luat doar din apă”, a subliniat directorul ABA. În acest sens au fost aduse peste 800 de tone de piatră pentru consolidarea promenadei, urmând ca la final cantitatea de piatră să ajungă la aproximativ 1.000 de tone.
„Termenul de finalizare a promenadei, până la Podul cu stea, este sfârşitul lunii noiembrie. Investiţia a fost de 3,6 milioane de lei”, a precizat Pasztor Sandor. Acesta a adăugat că speră să se obţină fonduri pentru continuarea promenadei mai departe pe malul Crişului.
Următoarea oprire a „delegaţiei” a fost malul stâng al Crişului, pe Splaiul Crişanei. Aici a intrat în scenă primarul Ilie Bolojan, care a dat asigurări că până la sfârşitul lunii noiembrie Primăria va asfalta trotuarele de promenadă, va monta coşuri, iar Luxten se va ocupa de iluminatul aleilor.
Ziariştii au fost conduşi apoi în spatele Prizei de apă de pe Şoseaua Borşului. „Aici, în urmă cu puţin timp erau depozitate gunoaie, molozuri şi îşi făceau veacul câteva familii de boschetari”, a afirmat Bolojan. Acum, zona este de nerecunoscut. Angajaţii de la ABA Crişuri au curăţat zona de gunoaie şi de boschetari, au plantat gazon şi au construit o ciupercă din lemn. „Aceste lucrări fac parte din proiectul de ecologizare a Crişului Repede în aval de Oradea. Vom continua în primăvară până spre Sântandrei. În următorii ani, această zonă va deveni un loc de agrement pentru orădeni”, a subliniat Pasztor Sandor.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!