Ploaia căzută în continuu în ultimele zile a inundat promenada proaspăt amenajată pe malul drept al Crişului, dintre Podurile Ferdinand şi Informatica. De altfel, această promenadă e încă în şantier, lucrările fiind executate de Repcon, pentru Administraţia Bazinală Ape (ABA) Crişuri.
Ieri, senatorul Ioan Mang (PSD) a lăudat iniţiativa amenajării şi gazonării acestui mal al Crişului, în plin Centru orădean. Totuşi, Mang a criticat felul în care a fost concepută promenada, pornind tocmai de la faptul că vremea ploioasă a inundat promenada respectivă.
„Probabil că şi lucrările au avut de suferit din această cauză. În aceste condiţii, îi întreb pe cei responsabili dacă nu s-ar fi putut găsi o altă soluţie tehnică pentru ca să nu ne lovim de astfel de probleme”, a declarat Mang.
Pasztor: E normal
Contactat telefonic, directorul ABA Crişuri, Pasztor Sandor, nu s-a lăsat impresionat de declaraţiile lui Mang. Dimpotrivă, Pasztor spune că e „absolut normală” inundarea promenadei, având în vedere precipitaţiile din această săptămână.
„Aşa a fost proiectat, ca la un debit de peste 90 mc/sec să fie inundat, aşa cum se întâmplă la Budapesta şi peste tot. Dânsul (Mang – n.r.) are tot dreptul să critice, însă aşa este în proiect. La Oradea, nu ne-am mai confruntat cu depăşirea acestui debit de şase ani. În medie, e o eventualitate de doi ani debit o dată la cinci ani. Acum am avut un debit de 137 mc/sec”, spune Pasztor. Directorul ABA Crişuri spune că lucrările nu sunt afectate din această cauză. „Erau afectate dacă venea apa peste zidul de sprijin. Iar acest lucru se poate întâmpla doar la un debit de peste 200 mc/sec, ceea ce înseamnă o eventualitate foarte mică”, ne-a declarat Pasztor, arătând că la Budapesta promenadele de pe malurile Dunării sunt inundate anual de trei-patru ori.
Tot Pasztor a ţinut să mai spună că toate barajele din Bazinul Ape Crişuri – Drăgan, Leşu, Lugaş, Oşorhei – sunt pline. „În această situaţie, le golim forţat. Astfel, acum conducem o viitură ce vine pe Criş dinspre amonte”, a informat şeful ABA Crişuri, adăugând că la debitul de apă contribuie şi Barcăul. De altfel, dacă nu era finalizată până la această oră acumularea de pe Barcău, am fi avut o situaţie de inundaţii pe valea acestei ape curgătoare, transmite Pasztor.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!