Administrația Bazinală de Apă Crișuri a demarat, în primăvară, în amonte și aval de podul Sf. Ladislau din Oradea, o investiție de impact pe malul drept al râului Crișul Repede, se precizează într-un comunicat al instituției.
Lucrările de amenajare se vor concretiza printr-o promenadă ce va trece pe sub Podul Sf. Ladislau, legând actuala promenadă de pe strada Emilian Mircea Chitul de strada Libertății, până la scările din dreptul Palatului Lévay. Astfel, pe malul drept, pe tronsonul situat amonte și aval de podul Sf. Ladislau, pe o lungime totală de 212 m, sunt în desfășurare lucrări de consolidare în zona stației hidrometrice Oradea.
”În prezent, lucrările sunt executate în procent de peste 80%, iar finalizarea acestora va fi în primele luni ale anului 2025, cu aproximativ 10 luni mai devreme față de termenul prevăzut în contract. Execuția lucrărilor a fost mai dificilă întrucât, pentru a reduce impactul de mediu, s-a impus un singur acces al utilajelor în albia râului”, a anunțat directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor.
Lucrările se execută pe două tronsoane și anume: pe tronsonul amonte pod, pe o lungime de 87 de metri, se lucrează la realizarea promenadei cu toate elementele aferente unei construcții cu rol de apărare împotriva inundațiilor, iar pe tronsonul aval de pod, pe o lungime de 50 de metri, se lucrează la scara de pești prevăzută cu ferestre de observație. În această zonă, promenada se va întinde pe o lungime de 125 de metri.
”În dreptul pragului de fund se va realiza o scară de pești astfel încât să se faciliteze libera trecere a acestora din aval în amonte de prag. Inedit pentru această scară de pești sunt ferestrele de observare care vor permite pietonilor vizualizarea secțiunii respective. De asemenea, se vor realiza trepte și rampe de acces către zona pietonală”, afirmă directorul ABA Crișuri.
Valoarea investiției este de 8.404.727,10 lei, cu TVA, fondurile fiind asigurate de la bugetul de stat și din sursele proprii ale Administrației Naționale ”Apele Române”. Termenul de execuție prevăzut în contract este octombrie 2025.
Având în vedere parteneriatul dintre Primăria Oradea și Administrația Bazinală de Apă Crișuri, după finalizarea investiției, Primăria Oradea se va ocupa de amenajarea zonei din punct de vedere estetic.
Trimite articolul
XBETON.
-
asa e. Oradia trebuie sa fie ca in 1400, atunci era cele mai bun vremuri domle, doar mlastina si natura, nu betuane din astia care e rele! vrem ceasca inapoi! sau cg! sau cel mai bine oradia medievala!