Direcţia Generală Informare, Transparentizare şi Dialog Social implementează proiecte de comnunicare „Sprijin pentru realizarea evenimentelor din Planul de Comunicare IS 2014-2020” finanţat din POAT şi „Descoperă Programul Operaţional Capital Uman, finanţat din POCU.
În cadrul acestor proiecte s-a desfăşurat joi, 24 noiembrie, Gala „România modernizată cu fonduri europene”, care a constat în prezentarea şi premierea a 14 proiecte de succes, realizate cu fonduri europene aferente perioadei de programare 2014-2020 din POCU, POAT, POIM, POC, POR şi POCA.
În cadrul galei organizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a avut loc şi prezentarea şi premierea proiectului POR „Restaurarea casei Darvas-La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural secession”. La gala, care a avut loc în sala de şedinţe a ministerului, au participat Angela Lupşea, director executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor- Oradea Heritage, şi Daniela Moţoc din partea Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, cea care a fost managerul de proiect.
„Un eveniment ca cel de astăzi ne dovedeşte că povestea fondurilor europene este una a dezvoltării şi a succesului. Casa Darvas – La Roche este şi ea o poveste a fondurilor europene cu accent pe Art Nouveau. Aşa cum aţi văzut, dintr-un imobil aflat în ruină într-un muzeu al secession-ului a fost nevoie de mult curaj, de persoane dedicate şi bineînţeles de fonduri europene”, a spus Daniela Moţoc.
„În calitate de reprezntant al unei entităţi ce pune în valoare toate monumentele istoric ce aparţin municipiului Oradea – vorbim de alte cinci monumente printre care şi templul Francmasoneriei, mă simt deosebit de onorată să contribui la atragerea turiştilor în aceste obiective. Aministrăm din 2009 obiective turistice iar echipa Primăriei a ştiut să ne aducă în echipă pentru a depune un proiect de care să beneficiem după restaurare. Acest lucru s-a întâmplat şi iată că rodul muncii noastre se vede astăzi, pe acest podium”, a subliniat în cuvântul său Angela Lupşea.
Proiectul „Restaurarea Casei Darvas-La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural secession” a început în ianuarie 2018, iar în luna august a anului 2020 obiectivul turistic a fost deschis. Proiectul a avut o valoare totală de 9.215.115,03 lei. În procesul de restaurare s-a înscris realizarea de picturi decorative cu simboluri specifice perioadei Art Nouveau, create manual, restaurarea pieselor de mobilier, a tablourilor și a picturilor interioare și exterioare. Toate acestea au fost executate de specialiști atestați de către Ministerul Culturii.
[eadvert]
Trimite articolul
XCe “mandra” e Anjela! Zici ca a scris macar o litera la proiectul asta. Cata infatuare!