Neo Art Connect este o platformă națională și un festival de artă și stiință, ce a debutat de Noaptea Albă a Galeriilor, în 30 septembrie, cu apelul de proiecte ce oferă tinerilor șansa să primească una dintre cele cinci burse Neo Art Connect. Galeria Galateca este organizatorul Neo Art Connect și este una dintre cele mai longevive galerii de artă și design din București, cu un program multidisciplinar și un portofoliu internațional. Curator general al proiectului este Andreea Sandu.
Tinerii interesaţi pot aplica până în 27 noiembrie, cu posibilitatea de prelungire a termenului până în 6 decembrie, după cum a declarat Andreea Sandu la lansarea proiectului la Oradea, la Casa Darvas – La Roche. Apelul este pentru absolvenți de învățământ superior, cu vârsta între 20-30 ani. Tema: Reconectarea.
[eadvert]
Proiectul pilot Neo Art Connect se derulează în opt oraşe din ţară: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Arad, Oradea, Cluj, Braşov şi Iaşi. La Oradea a fost lansat luni, la Casa Darvas-La Roche, într-o colaborare cu Oradea Heritage, fiind prezentat de către Andreea Sandu, amfitrionul evenimentului fiind Angela Lupşea, director executiv Oradea Heritage.
La întâlnire au mai participat lector univ. dr Anca Boeriu de la Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti, colecţionarul Iulia Gorneanu, iar din Oradea conf. univ. dr. Corina Andor – decanul Facultăţii de Arte din Oradea, conf. univ. dr. Teofil Ştiop – directorul Departamenului Arte Vizuale din cadrul facultăţii şi Vioara Bara, preşedintele Filialei Oradea a Uniunii Artiştilor Plastici.
„Noi am făcut multe evenimente în ultimii ani pentru tineri. Chiar dacă sunt de formaţie grafician şi sunt legată mai mult de tradiţie, Andreea m-a convins că există un alt mod de a te exprima, folosind tot ce poate să îţi ofere ştiinţa. Cei cinci bursieri vor putea crea absolut orice dacă au un fundament şi care au o idee şi un mesaj de transmis”, a spus Anca Boeriu, partener al Andreei Sandu în coordonarea acestui proiect pilot.
Proiectul susține tânăra generație, promovând la nivel național Apelul de proiecte de artă şi ştiinţă în urma căruia vor fi selecționați cei cinci tineri din domenii precum design, arhitectură, artă, performance sau multimedia, ce vor realiza cinci lucrări multidisciplinare, la interferența cu domenii precum medicina, ecologia, noile tehnologii în TIC sau alte domenii inovatoare.
„Nu mai putem ignora inovaţia şi creativitatea, graniţele dintre domenii sunt din ce în ce mai subţiri sau inexistente. Platforma propune susţinerea tinerei generaţii dintr-o multitudine de domenii. Dar acest proiect nu este doar despre educaţie, mentorat şi burse pentru tineri, este despre parteneriate, despre crearea unor legături între instituţii eterogene, între muzee, universităţi, ONG-uri, galerii, oameni”, spune Andreea Sandu.
La proiect se poate aplica completând formularul de înscriere de pe site-ul neoartconnect.ro. Cei cinci bursieri selectați în urma jurizării vor beneficia de 600 de euro bursă, în perioada februarie – martie 2023, o sesiune de mentorat fizic și online în aceeași perioadă, sprijin pentru realizarea proiectului, buget de producție, şi expunere la evenimentele expoziționale organizate în cadrul programului Neo Art Connect.
Un al doilea obiectiv al proiectului este de a face schimburi de expoziţii şi de artişti între oraşe, nu doar din ţară ci şi dincolo de graniţele ţării. De asemenea, în perioada mai-iulie 2023 se va realiza şi prima Anuală de artă şi ştiinţă din România. Se vor crea proiecte proprii care vor fi introduse în spaţiile partenere din ţară dar şi proiecte colaterale, curatoriate de parteneri din ţară, care vor fi selecţionate în carul acestei Anuale.
Neo Art Connect este organizat de Galateca și Asociația culturală Neo Art România, susținut de BRD Groupe Societe Generale şi Fundația 9, fără de care bursele și platforma nu ar fi existat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!