În trend cu o tradiţie mai veche, democrat-liberalii au dat dovadă de inconsecvenţă pe toate planurile: între ei, ca grup din Consiliul local, în relaţie cu „poziţia” de opoziţie asumată şi între ei, ca membri de partid…
Contestaţii
UDMR-iştii, însă, au prestat o opoziţie acerbă, întorcând proiectul prezentat de viceprimarul Mircea Mălan pe toate părţile. În numele colegilor săi, Iulius Delorean a contestat documentaţia prea subţire oferită de edili. Acesta a punctat că proiectul nu are avizul Comisiei Naţionale pentru Monumente şi că, din cauza tergiversărilor motivate sau nu, Oradea are şanse să intre în criză de timp cu implementarea. Acesta a ridicat şi problema banilor: 70.000 de euro din proiect au fost achitaţi către autorul primului proiect, considerat inutilizabil de viceprimarul Mircea Mălan. Deşi decontaţi de finanţator, banii sunt pierduţi pentru oraş. Acum, Primăria a plătit 15.000 de euro pentru noul proiect, din fonduri proprii.
În numele Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională, cea care gestinează, de fapt, proiectul, a oferit lămuriri Ioan Maghiar. Acesta a confirmat că noul proiect nu are avizul Comisiei Naţionale pentru Munumente dar că îl va dobândi şi că finanţatorul permite modificarea soluţiei tehnice în proiectele cu finanţare europeană.
Ne forţaţi mâna!
Nelămuriţi, udemeriştii au ridicat întrebări şi despre obligativitatea sau nu a unei noi dezbateri publice. „Dvs. doriţi să votăm ceva ce nu ştim cum va arăta. Legea impune dezbaterea publică, suntem întârziaţi, dar legea trebuie respectată. Ne forţaţi mâna cu acest proiect”, s-a revoltat consilierul Huszar Istvan. Ritli Ladislau jr. a cerut vot nominal şi a fost singurul care a spus că, în opinia sa, cu remodelarea Pieţei Unirii, Sf. Ladislau ar trebui readus în centru, mai ales că „acel obelisc nu ştim ce legătură are cu oraşul nostru”.
O replică dură au primit contestatarii de la vicele Mircea Mălan. „CL e chemat să voteze un proiect tehnic, nu să valideze o planşă. Vă legaţi (de proiect n.r.) de dragul de-a vorbi”, le-a replicat acesta. Proiectul de hotărâre a trecut cu 18 voturi „pentru”, şapte „împotrivă” şi o abţinere. În vreme ce colegii săi, la sediul partidului, tocau mărunt proiectul Pieţei Unirii, PDL-istul Dorin Corcheş a înţeles să se alăture corului de votanţi ai USL, şi să-şi ofere votul Puterii locale. Udemeriştii şi PDL-ista Adelina Coste au votat „împotrivă” iar Cristi Ile, de asemenea PDL, s-a abţinut.
„Mai lipsesc piticii de grădină”
Citiți principiile noastre de moderare aici!