Banii europeni se obţin greu şi se cheltuiesc şi mai greu. Pentru Oradea, afirmaţia aceasta este aproape o regulă, pe care o confirmă, în prezent, şi proiectul de reabilitare a două magistrale de termoficare a oraşului, împotmolit în procese. Primăria a acţionat în judecată o decizie a Comisiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) care le dă dreptate, parţial, la două asociaţii de firme, descalificate de Primărie în licitaţia magistralelor. Procesul este, însă, blocat de un alt demers în justiţie: o a treia firmă căreia CNSC nu i-a admis contestaţia se judecă cu forul dar a cerut strămutarea procesului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Afectaţi direct de această situaţie încâlcită sunt orădenii din Rogerius, obligaţi să retrăiască episoadele cu baia în lighean, din „Epoca de aur”.
Teoretic, reţele
În valoare de peste 17 milioane de euro, proiectul înlocuirii magistralelor I şi III, este unul dintre cele mai bănoase derulate de Primărie. Cu o evoluţie „liniară” a procedurii de atribuire, proiectul ar fi ajuns în faza şantierului.
Şantierul urma să înceapă după finalizarea proiectării, are ca obiect înlocuirea a peste 17,5 km de conducte de magistrală, iar lucrarea trebuie predată până cel târziu pe 31 decembrie 2014. De asemenea, proiectul prevede şi înlocuirea racordurilor la punctele termice de pe traseul celor două magistrale. Ceea ce văd orădenii azi, în Rogerius, pe Dacia şi-n zona bulevardului ar fi trebuit să fie parte a proiectului. Cu amânarea implementării proiectului, Termoficare SA lucrează exclusiv la avarii, zice directorul Mihai Cabai, numai că se merge pe înlocuirea integrală a conductelor de alimentare cu apă.
Practic, procese
Pentru lucrare s-au bătut şase asocieri de firme: Aquaterm SRL Botoşani/Hidroterm SA Roman/ Teoval SRL Războieni, SC Elsaco Electronic SRL Botoşani/ Expro T&T SRL Bucureşti/Florconstruct SRL Suceava, Porr Construct SRL Bucureşti/Cooperativa Viridia Volpiano Torino, Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii Montaj SA Cluj Napoca/Conest SA Iaşi/IncomSA Iaşi/ TMUCB SA Bucureşti/ ATSH Termoexpert SRL Bucureşti, Construcţii Erbaşu SA Bucureşti/Selina SRL Oradea/Termoproiect SRL Bucureşti, Construcţii Bihor SA Oradea/ Energomontaj SA Bucureşti şi Romib SA Tunari/Consix Construcţii SRL Bucureşti/Romterm SA Bucureşti/Ceamis Proiect SRL Bucureşti.
Deşi în luna iunie, comisia municipală a desemnat asocierea Construcţii Bihor cu Energomontaj câştigătoare, lucrarea este departe de a demara. Rezultatul a fost contestat de trei dintre firmele descalificate la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Forul le-a dat dreptate parţial reclamantelor Construcţii Erbaşu SA/Selina SRL şi Romib SA Tunari/Consix Construcţii SRL. „Noi le-am declarat ofertele neconforme iar CNCS spune că sunt conforme şi că ofertele lor trebuie rejudecate”, spune viceprimarul Mircea Mălan. CNSC a respins contestaţia celor de la Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii Montaj SA Cluj Napoca(TIM).
Suspendat
„În 23 septembrie am avut termen la Curtea de Apel Oradea pentru soluţionarea plângerii formulate de Primăria Oradea împotriva CNSC care le-a dat parţial dreptate, celor două firme. Noi apreciem că decizia CNSC este ilegală, de aceea am şi făcut plângerea. Numai că procesul este suspendat din 18 septembrie, pe fondul cererii de strămutare a procesului local la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, formulate de TIM ”, mai zice vicele Mălan. Asta înseamnă că lucrarea se suspendă pe termen nedefinit, până la finalizarea proceselor. „Dacă se respinge cererea TIM, se reia procesul de la Curtea de Apel. Dacă nu, rămâne suspendată până la judecarea procesului TIM, şi abia apoi continuă local”, precizează Mălan. Edilul spune că termenul de finalizare al proiectului, stabilit iniţial la finalul anului viitor, se poate prelungi fără explicaţii, cu jumătate de an. Sunt posibile şi prelungiri ulterioare, dar numai cu justificări temeinice în faţa finanţatorului.
N-am avut bani
În vreme ce proiectul reabilitării celor 17 km de magistală din Rogerius stagnează în justiţie, orădenii afectaţi suportă, de câteva săptămâni bune duşuri reci, în speranţa unei ierni fără incidente pe reţelele de termoficare.
După o vară „secetoasă” pentru constructori şi instalatori, lucrările la reţelele din Rogerius au demarat, culmea, chiar înainte de începerea şcolii. De ce nu s-a ocupat Termoficare SA de reţelele sale pe durata verii, ca un bun administrator, când disconfortul ar fi fost incomparabil mai mic? „N-am avut bani, numai din cauza asta nu s-a lucrat”, spune directorul Mihai Cabai. „Cu conturile CET-ului blocate, n-am avut bani nici măcar de motorină, să scoatem utilajele afară, şi nici de avarii. În Rogerius, acum lucrăm la avarii. Am avut opt avarii şi acum mai sunt trei. Lucrăm numai cu înlocuirea conductelor. Ce se face acum, nu se va mai face când începe proiectul”, precizează directorul.
Termofiocare SA lucrează în Rogerius în regie proprie dar şi cu ajutorul Energomontaj, pe porţiunea mai complicată care a presupus subtraversarea liniilor de tramvai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!