O a doua corecţie de 100% pe care ar încasa-o Oradea planează asupra proiectului de extindere a liniei de tramvai pe traseul Calea Aradului – Peţa – Depou OTL – Cantemir.
Ieşită în conferinţă de presă de bilanţ pe 2019, conducerea Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţionale alături de viceprimarul Mircea Mălan, a transmis că, luna trecută, a primit de la Guvern avertismentul cu corecţia de 100%.
„E o corecţie financiară simpatică, care deocamdată nu e corecţie ci doar o măsură preventivă, tranzitorie. E pentru proiectul liniei de tramvai, pentru un motiv care pentru noi e halucinant: entitatea privată care a întocmit studiul de fezabilitate a participat la licitaţie pentru proiectare şi execuţie în cadrul proiectului”, a spus viceprimarul Mălan.
El susţine că „în Oradea şi în toată ţara sunt sute de astfel de cazuri” şi că „niciodată nu s-a sesizat nimeni, nu există text de lege care să se refere la asta”.
Opinia sa este că avertismentul Autorităţii de Management „nu stă în picioare”, „nu cred că vor trece la o corecţie efectivă”.
Firma în cauză este Aquacons SRL, fiind proiectantul lucrării şi asociat în contractul de execuţie, alături de Mari-Vila COM SRL şi Abed Nego SRL.
Antecedent din exerciţiul financiar trecut
Primăria are un antecedent de corecţie financiară de peste 2,1 milioane euro din exerciţiul financiar european anterior.
„Avem o corecţie financiară de 100% pentru angiograful achiziţionat în vechea perioadă de programare. Din punctul nostru de vedere a fost o eroare semificativă. Cea mai mare parte a banilor i-am restituit, din păcate, entităţilor din Ungaria – 80% am dat înapoi la statul maghiar (finanţarea a venit pe fondurile HU-RO n.r.). Ne judecăm cu partea din România care a apreciat, în mod eronat, că se impunea corecţia financiară, adică cu Autoritatea de Management din Ministerul Dezvoltării”, spune Mălan.
Concret, Primăriei Oradea i s-a imputat că a aplicat o procedură de achiziţie publică apreciată ca nepotrivită – cererea de oferte. „Asta în condiţiile în care acea procedură de achiziţie a fost tranşată de ANAP, singura entitate din România competentă în această materie, încă înainte de deschiderea ofertelor. Unul dintre participanţii la licitaţie a făcut o contestaţie referitoare la procedură dar ANAP i-a respins-o ca nefondată, argumentând că este procedura firească”, mai spune vicele.
La vremea respectivă, Primăria a pus în practică decizia, a făcut achiziţia – „am cumpărat aparatul, aparatul funcţionează, cu el se derulează foarte multe proceduri ca apoi să ni se spună că procedura aplicată nu a fost corectă”, susţine Mălan.
Trimite articolul
XȘi pe limbajul celor care nu au pregătire în domeniu ce repercursiuni are această “corecție 100%” dacă va fi aplicată? Este o amendă? Cine va plăti? Inițial am crezut că s-a subestimat la proiectare valoarea investiției și trebuie rectificată…
-
Buna intrebare.Articolul scris in limbaj de lemn ,eu deduc ca se refera 100% corectie adica toti banii veniti din finantare externa ( adica nu CL) se dau inapoi.
-
mare bai, o platim noi, se va mari taxele, impozitele, tot pe spatele nostru va fi corectia, doar nu crezi ca va scoate bolo 1 leu din buzunarul primariei.
-
Corectia = plateste pmo toata lucrarea din bugetul propriu, adica din taxe si impozite, adica din buzunarul nostru!
tot timpul sunt insi care vor sa fenteze si sa suga din banii publici.
Ce-i mai rau? Corectia asta sau faptul ca vicele afirma cu nonsalanta ca aceasta chestie se intampla tot timpul si ca sunt sute de cazuri in tara?
Eventual sa se uite vicele peste Legea 98 art. 59 sa vada ce zice acolo… poate n-or mai fi asa surprinsi data viitoare.
“Sectiunea a 4-a; Art. 59
În sensul prezentei legi, prin conflict de interese se înţelege orice situaţie în care membrii personalului autorităţii contractante sau ai unui furnizor de servicii de achiziţie care acţionează în numele autorităţii contractante, care sunt implicaţi în desfăşurarea procedurii de atribuire sau care pot influenţa rezultatul acesteia au, în mod direct sau indirect, un interes financiar, economic sau un alt interes personal, care ar putea fi perceput ca element care compromite imparţialitatea ori independenţa lor în contextul procedurii de atribuire”
-
Ai dreptate.
si acuma ar trebui sa fim surprins? 80% din proiectele primariei primesc acele cativa firme de casa (Abed Nego, Selina, Trameco, Drumuri Bihor, Gavella, Drumuri Orasenesti, etc) din care multi au aceeasi proprietar numai sunt firme cu nume diferite pentru o mai buna posibilitatea de a primi lucrari, sa zici ca ai 100 oameni la fiecare firma cand ai aceeasi oameni si la una si la celalalt si ca sa poti sa faci asocieri ca proiectul asta face Selina impreuna cu Trameco si Drum Asfalt cand cele 3 firme sunt aceeasi proprietar si lucreaza aceeasi oameni peste tot… sa mai zici ca nu stie nimeni despre ce e vorba, siiigur la primarie nu primeste nimeni plicuri cu bani grei, cand stim cu totii cum a primit Selina terenul unde e cartierul Luceafarul de la Kiss Alexandru… sigur nu se mai practica, a fost una singura caz izolat, nici pentru aceea fapta n-au primit absolut nimic la justitie…
Stati linistit, si cu Abed Nego e la fel… pe hartie e o firma mica, Bolojan a zis dupa esecul de la Ciuperca ca firma asta nu mai primeste nicio lucrare de la primaria Oradea si ce vezi, tot ei fac si lucrarea asta unde e presupus ca e o risipire de bani publici…
-
La Abed Nego îi asociat soțul unei șefe din primărie, o investigat-o și ANI, nimic nou.
Conform acestui articol se muta amenda in spatele oradenilor? Oare nu cei ce au gresit trebuie sa plateasca? Deci se aproba fraudele si tot oradeanul trebuie sa plateasca pentru ele? Acest lucru se numeste furt cu acte iar cei care si au aprobat\, pus semnatura trebuie sa plateasca nu este admisibil bataia de joc la adresa banului public. Legi sunt doar ca ele trebuiesc respectate, aplicate, doar ca nu este cine. Toti se complac si se uita trebuie sa isi faca meseria pentru care primesc un salar din banul public doar ca ….
Comunism a fost comunism este deci haideti cu urarile si aplauzele.
Bulevardul Sufãrului.
se fac proiecte(arhitectii iau bani frumosi)..ni se baga pe gat ca vor fi finantate din bani europeni,iar apoi ,mirare?platesc oradenii integral,ca din banii oradenilor este si parandarat, cei sunt vegheati de OLAF
se fac proiecte(arhitectii iau bani frumosi)..ni se baga pe gat ca vor fi finantate din bani europeni,iar apoi ,mirare?platesc oradenii integral,ca din banii oradenilor este si parandarat, cei europeni sunt vegheati de OLAF
tot timpul trebuie sa fie cineva care umfla va;parea lucrarilor pentru a putea fi sifonati, oare nu se poate face ordine ota ca nimeni sa nu mai fure din banii publici.
„E o corecţie financiară simpatică, care deocamdată nu e corecţie ci doar o măsură preventivă, tranzitorie.” Daca e simpatica, probabil ca va vine sa izbucniti in ras. Ce imbarligator! Corectia care nu e corectie, ci e doar tranzitorie. Asta pana o sa o platiti, ca atunci va fi definitiva. Si din afirmatia ca sunt sute de cazuri, inclusiv in Oradea, tare ma tem ca o sa va mai treziti cu o “simpatica” de asta, daca nu cumva cu mai multe.