Micii patroni nu sunt de acord cu proiectul de Lege al sindicatelor, 127/2016, iniţiat de senatorul Ioan Ghişe, aflat în dezbatere la Senat. „Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) respinge proiectul, din cauză că încalcă prevederile Constituţiei României şi susţine doar interesele sindicatelor, în detrimentul angajatorilor şi patronatelor”, transmite Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al CNIPMMR.
Ce propune proiectul
Prin proiectul de act normativ se propune abrogarea Legii dialogului social nr. 62/2011, eliminarea condiţiei de salariat şi includerea tuturor categoriilor (pensionari, şomeri, etc.) în categoria membrilor de sindicat. Se mai doreşte reglementarea posibilităţii constituirii de sindicate în cadrul instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională, dar şi drepturi şi privilegii suplimentare pentru reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale.
Alte modificări aduse legii sindicatelor sunt: instituirea obligaţiei pentru angajatori de a asigura, cu titlu gratuit, spaţii şi dotări corespunzătoare funcţionării sindicatelor reprezentative la nivel de unitate, precum şi reducerea criteriului de reprezentativitate la nivel de unitate la 20% din numărul angajaţilor. Tot conform proiectului, angajatorii vor fi obligaţi să informeze sindicatele şi să le comunice hotărârile organismelor de conducere, iar delegaţii organizaţiilor sindicale vor putea să participe la consiliile de administraţie.
CNIPMMR subliniază că patronatele reprezintă un partener social fundamental (egal cu sindicatele şi Guvernul în dialogul social bi- şi tri-partit), având un rol determinant în dezvoltarea economiei româneşti şi în integrarea ei la nivel european şi mondial, în realizarea unui mediu de afaceri favorizant, fiind obligatorie consultarea acestora pentru modificarea cadrului legal privind dialogul social.
Stabilitatea economică
Reprezentanţii CNIPMMR solicită realizarea unui studiu de impact şi a Testului IMM pentru noile reglementări propuse, „în special pentru acordarea de sedii şi dotări cu titlu gratuit pentru până la cinci sindicate, cu obligarea suportării de către angajatori a costurilor aferente, concomitent cu noi drepturi şi privilegii pentru reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale”. Oficialii Consiliului spun că, dacă ar fi adoptat, proiectul de act normativ va afecta stabilitatea economică şi va încălca angajamentele internaţionale.
CNIPMMR solicită iniţiatorului retragerea Proiectul de Lege L127/2016 a sindicatelor, asigurarea unor relaţii echilibrate între partenerii sociali şi respectarea pe deplin a dispoziţiilor Constituţiei României, ale Convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (nr. 87/1948, nr. 98/1949 şi nr. 154/1981).
Ce spun sindicatele
Nicolae Morgovan, liderul BNS Bihor, cunoaşte doleanţele patronatelor, care nu sunt de ieri, de azi. „Ei încearcă prin orice mijloace să împiedice negocierea contractelor colective de muncă, punând tot felul de piedici. Când s-a reuşit negocierea contractului la nivel de ramură, patronul se mută la altă organizaţie patronală”, spune liderul sindical.
Acesta este de părere că patronii vor doar să îşi rotunjească veniturile şi să-şi mărească profitul, dar când vine vorba de salarii şi condiţii de muncă pentru angajaţi, uită. „Un exemplu clar în acest sens este reducerea cotei de TVA, în urma căreia patronii au ieşit în câştig, dar salariaţii şi statul, mai puţin”, precizează Nicolae Morgovan. Pe de altă parte, acesta recunoaşte că sunt şi patroni oneşti, care merită să fie ajutaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!