Lucrările demarate în 2014 au ajuns la stadiul de 93%, informează Consiliul Judeţean Bihor. Lucrările presupun realizarea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor de la Oradea, realizată deja, staţii de sortare şi transfer, în judeţ, precum şi închiderea gropilor de gunoi neconforme, din Bihor. Ulterior, vor fi desemnaţi operatori de salubrizare, pentru fiecare zonă din judeţul Bihor. La nivelul întregului proiect, lucrările sunt realizate într-un procent de peste 93%, transmite CJ Bihor. Potrivit administraţiei judeţene, mai sunt în pregătire unele teste înainte de recepţie, la contractul de închidere a deponeurilor neconforme și la cel privind construirea de stații de sortare si transfer.
Obligatoriu, contract nou!
CJ Bihor are nevoie, însă, să contracteze fonduri europene de pe Programul Operaţional Insfrastructură Mare (POIM), din cauza faptului că proiectul nu a putut fi finalizat în exerciţiul financiar european precedent. Valoarea contractului pentru faza a doua este de 104.583.002 cu TVA. Aplicația de finanțare a fost validată miercuri, 23.11.2016, în MySmis. După ce au fost solicitări pentru clarificări din partea finanţatorului, se aşteaptă semnarea contractului de finanţare în cel mai scurt timp.
O dată semnat contractul, Consiliului Judeţean Bihor i se vor putea rambursa plăţi în valoare de 40 de milioane de lei, achitate până acum din credit, către constructori. „După semnarea contractului de finanțare se vor pregăti cererile de plată, pentru lucrările executate si neachitate de către beneficiar, în valoare de peste 30 milioane lei plus plăţi restante, iar la livrări echipamente restanțe la plată de circa 10 milioane lei. De asemenea, se vor pregăti cereri de rambursare pentru plăţile făcute de Consiliul Judeţean Bihor până în acest moment, în valoare de circa 40 milioane lei“.
Premii şi (auto)laude
Altfel, CJ Bihor subliniază un premiu de excelenţă în administraţie ce i s-a conferit pentru prima fază a proiectului, în valoare totală eligibilă de 84.092.954 lei, fără TVA și cu valoare neeligibilă de 2.500.000 lei fără TVA, demarat în 2014, adică în mandatul preşedintelui Popa. Este vorba despre un premiu de excelenţă în administraţie.
„Acest premiu demonstrează că noi, Consiliul Județean, facem lucruri extraordinare. Acest proiect, unic în țară, are acum direcțiile clare de implementare și în cel mai scurt timp va fi funcţional”, declară președintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, prin intermediul unui comunicat de presă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!