Proiectul participativ a fost înaintat Primăriei Oradea de către ec. Liviu Popa Sabău și prevedea, printre altele, cumpărarea și folosirea a 40 de defibrilatoare care să se monteze în locuri publice și să poată fi folosite de către oameni pentru a aplica manevre de resuscitare primare până la ajungerea unui echipaj de urgență.
Def-uri și aplicație de alertă pe mobil
„Proiectul propune amplasarea a 40 de defibrilatoare automate împreună cu baloane de ventilație în 40 de puncte aglomerate din oraș (Piața Unirii, strada Republicii, Sala Sporturilor, Parcuri Industriale, parcuri etc.)”, ne-a explicat ec. Sabău, care a detaliat că proiectul prevede o aplicație pentru telefoanele mobile prin care persoanele ce se înscriu ca și voluntari și au urmat un curs de CPR-prim ajutor să fie notificate cu privire la cazurile cu persoane inconștiente cu suspiciune de stop cardio-respirator.
Sabău intenționa ca prin proiectul său participativ, cursurile de prim ajutor să fie organizate în spațiile Primăriei Oradea și în școlile din oraș. La aceste cursuri ar fi putut participa oricine și s-ar fi putut înscrie tot prin intermediul portalului aplicației.
Proiect bun și nou
La momentul actual, doar două locații dispun de defibrilator automat: Teatrul „Regina Maria” și Universitatea din Oradea, defibrilatoare donate de către actorul Șerban Borda, în urma colaborării cu voluntarii Serviciului Județean de Ambulanță Bihor, al cărui coordonator este tot directorul economic Sabău, autorul proiectului participativ în discuție.
El explică faptul că, prin implementarea acestui proiect, s-ar scurta foarte mult timpul de primă intervenție în cazul unui stop cardio-respirator, astfel încât șansele de supraviețuire să crească exponențial și calitatea vieții să nu fie afectată de eventuale sechele datorate timpului de intervenție.
Dacă Primăria ar fi acceptat proiectul lui Sabău, în Oradea ar fi fost alte minim 2.000 de persoane capabile să acorde primul ajutor, pe lângă cei 200 de voluntari ai Serviciului de Ambulanță. Aplicația dezvoltată prin proiect ar face posibilă alertarea voluntarilor înscriși și ajungerea cu celeritate la victimă, care ar beneficia în cel mai scurt timp de primul ajutor, iar dispeceratul medical integral ar primi date corecte și importante, pentru ca apoi să trimită cel mai potrivit echipaj medical.
La scară mai mare
De reținut că defibrilatoarele automate pot fi folosite de către persoanele fără pregătire medicală, oferă ghidare vocală și evaluează și recomandă acțiunile ce se recomandă a fi întreprinse de salvator.
Bugetul estimativ al proiectului prezentat Primăriei a fost de 190.000 euro, iar durata implementării este de 6 luni.
Întrucât acest proiect benefic pentru o masă mare de oameni a fost refuzat, ec. Sabău pregătește extinderea proiectului la scară județeană. Liviu Popa Sabău va prezenta proiectul Consiliului Județean Bihor, organizând pregătirea de cursuri și în județ, la fel, cumpărarea și montarea a circa 10 defibrilatoare, dar și aplicație pe telefonul mobil pentru ca cel mai apropiat voluntar aflat pe o rază mică față de locul incidentului să ajungă repede la persoana care are nevoie de ajutor și să înceapă acordarea de prim ajutor până ajunge la fața locului un echipaj medical de urgență. Chiar dacă CJ-ul nu are buget prea mare, iar proiectul vizează mai puține Def-uri, poate fi un început de dezvoltare a deprinderilor în rândul oamenilor de rând de a-i sprijini să își ajute semenii la nevoie.
De ce defibrilatoare automate?
Prezența acestor defibrilatoare automate este esențială pentru că:
– fiecare minut de întârziere a defibrilării reduce supraviețuirea la externare cu 10%-12%;
– RCP (resuscitarea cardio-pulmonară) cu „mâinile goale”, împreună cu defibrilarea, efectuate în primele 3-5 minute de la instalarea colapsului, pot duce la rate de supraviețuire de 49-75%.
– un defibrilator automat utilizează comenzi vocale pentru a ghida salvatorul, analizează ritmul cardiac și, dacă se impune administrare de șocuri electrice (aparatul indică vocal dacă trebuie sau nu șocuri electrice, funcție de ritmul cardiac), instruiește salvatorul să le administreze.
[related-post post_id=”2162443″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!