[eadvert]
„Artists play with time” este un proiect de sunet experimental, ce pornește de la o instalație compusă din 30 de ceasuri analog, găsite sau cumpărate prin târguri de vechituri. Conectate prin microfoane piezo, instalația devine un instrument la care se pot adăuga diferite echipamente ce permit modularea și transformarea sunetului.
În cadrul acestui eveniment, la spațiul Quark Gallery, cei doi artiști invitați vor realiza un performance imaginat de artista Ingrid Ene, și pus în scenă împreună cu dyslex (d s l x) despre un scenariu trăit de mulți dintre noi crescuți de bunici, momente de care ne ferim să vorbim, de parcă ar fi nenatural să cunoaștem atât de devreme un proces lent și dezumanizant.
Amintirile despre cei pe care i-am iubit, părinți înainte de a fi bunici, în ultimii lor ani în care timpul devine prezent, se materializează în momente care ard în fotografii cu mari absențe și povești ce nu mai pot fi ascultate. Artista își amintește din această perioadă mai ales sunetul ceasurilor vechi de casă, timpul devine real, tangibil, ceva ce trece și lasă în urmă tăceri zgâriate în umbre. Performance-ul nu atacă însă acest nou corp de timp descoperit – ci îl invocă într-un demers mai larg, colectiv, împărtășit. Ceasurile cablate la microfoane devin instrumente, și trecerea timpului devine ceva mai mult decât o simplă măsură într-un cântec știuți de toți. Dincolo de compunere, descompunere, ceva mai mult.
Ingrid Ene realizează acest performance în Oradea, la Quark Gallery, împreună cu sound artistul dyslex (d s l x) cunoscut pentru sunetul experimental, pattern-oriented și improvizat. Proiectul se va desfășura anul acesta în trei orașe din România: Cluj-Napoca, Oradea și București, prin intermediul partenerilor: MATCA artspace, Quark Gallery, Goodbuy Gallery, iar instalația va fi prezentă anul acesta și în cadrul a două rezidențe de sunet: Sounds like a book și Rezidența21. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Citiți principiile noastre de moderare aici!