Două obiective vor putea fi considerate fucționale la sfârșitul lunii iunie, respectiv iulie.
Conform contractului de finanțare „Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Bihor” are o valoare de 199.895.470 lei fără TVA, care este asigurat 99% din Fonduri europene și buget de stat, iar restul de 1% din bugetul local.
Ce este proiectul SMDI?
SMDI-ul este un proiect al CJ Bihor care are la bază 3 mari „componente”. „Prima componentă este partea de construire a stațiilor de transfer, de sortare (a deșeurilor n.r.) din județ. Vorbim de Ștei, Beiuș, Marghita, Săcuieni, Valea lui Mihai și vorbim bineînțeles de Stația de tratare mecanico-biologică de la Oradea. A doua componentă este cea de închidere a depozitelor de deșeuri existente care nu mai funcționează. A treia componentă este de funcționalizare a sistemului și componenta de după ce sistemul devine funcțional. Vorbim de partea de colectare, operatori și conștientizarea publicului”, spune manager de proiect Horia Carțiș.
Deșeurile reciclabile din județ vor fi sortate de cele menajere. „Pentru a acoperi întreg județul, sistemul a fost gândit sub forma unor stații de sortare și stații de transfer astfel încât deșeurile colectate pe deoparte să fie selectate și sortate la fața locului, pe de altăparte ceea ce trebuie depozitat la groapă, se trimite la Oradea, aici la Stația de tratare mecanico-biologică. Stațiile de transfer au lângă ele stații de sortare.
Procesul de selectare se face zonal și la fața locului de către operatorii care se vor ocupa de partea de depozitare. Deșeurile menajere (nereciclabile) vor intra printr-un proces de biostabilizare urmând ca la finalul procesului să iasă un compost. Dacă acest compost are calități bune poate fi folosit în agricultură, iar dacă nu va fi bun, se poate depozita la groapă. Prin faptul că trece prin acest proces mecanico-biologic partea de gunoi menajer își pierde din cantitate, astfel încât în timp se depune o cantitate tot mai mică pe depozitul ecologic”, mai menționează Horia Carțiș.
SMDI va deveni funcțional
„Vorbind de contractul care reprezintă construirea stației de tratare mecanico biologică, el își va avea finalitatea la sfârșitul testelor din luna aceasta (iunie). Contractul pentru construirea stațiilor de transfer și sortare va avea finalitate în luna iulie. De asemenea, după perioada de teste la cald și la rece, contractul pentru închiderea depozitelor de deșeuri își va avea finalitatea în luna septembrie, începutul lunii octombrie” specifică Horia Carțiș.
Acest sistem va funcționa doar „dacă atât administrațiile locale cât și cetățenii își dau interesul, se vor implica și dacă bineînțeles administrațiile locale vor face tot posibilul astfel încât să fie încheiate contracte de colectare a deșeurilor cu fiecare cetățean în parte” completează Horia.
Contracte de bază
Contracul pentru construirea stației de tratare mecanică (TMB) Oradea, are o valoare de peste 27.000.000 lei fără TVA, și este finalizat în proporție 91,5%. Acesta are ca obiectiv reducerea depozitării cantităților de deșeuri biodegradabile pentru îndeplinirea țintelor stabilite în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană.
Contractul pentru construirea stațiilor de transfer și sortare în județul Bihor: Beiuș ( 80% finalizat), Salonta (peste 80%), Marghita (peste 85%), Săcuieni ( peste 85%) și Ștei (99%).
Stadiul fizic al contractului de lucrări pentru închiderea depozitelor neconforme din județul Bihor este la 38%. Cu o valoare de peste 44.000.000 lei, acesta are ca obiectiv reabilitarea și încadrarea în mediul natural a depozitelor vechi de deșeuri. Se vor închide cele 8 depozite de deșeuri din Oradea, Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd, Săcuieni, Ștei și Valea lui Mihai.
Se află în derulare contractul de supervizare a lucrărilor de construcţii, în valoare de 1.500.00 lei, iar contractul privind asistenţa tehnică urmează să fie semnat după reanalizarea ofertelor conform deciziei CNSC.
Contractul de furnizare echipamente, în valoare de peste 7.500.00 lei este semnat, iar furnizorii urmează să le livreze la finalizarea construirii staţiilor de transfer şi sortare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!