[eadvert]
Proiectul de hotărâre privind demararea procedurii de expropriere pentru realizarea proiectului „Inel rutier metropolitan Oradea” nu a întrunit voturile necesare, pentru aprobare. Ca urmare, proiectul va fi supus votului într-o altă ședință, potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Bihor. În ședința ordinară de săptămâna trecută, din cei 27 de aleși prezenți, doar 21 au votat „pentru”.
Potrivit proiectului de hotărâre respins de consilierii județeni, suprafața totală care necesită a fi expropriată este de 339.980 mp. Suprafețele sunt situate pe raza comunelor Nojorid (34.580 mp), Sânmartin (198.545 mp) și Oșorhei (106.855 mp). „Valoarea de despăgubire pentru exproprierea proprietăților este de 7.368.709 lei. Terenurile au fost evaluate conform „Studiului de piață aferent anului 2022 privind fondul imobiliar din Județul Bihor”, întocmit de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România”, mai arată sursa citată.
Investiție de 289 milioane
Inelul metropolitan va avea o lungime de 17 kilometri și va asigura legătura cu drumurile naționale DN1, DN 76 și DN 79, înspre Cluj-Napoca, Deva și Arad, și cu centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv centura Oșorhei, centura Nojorid și centura Sânmartin.
Proiectul va fi împărțit în două. Astfel, primul tronson, cu o lungime de 9 kilometri, este cuprins între Nojorid și viaductul care va fi construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Cel de-al doilea sector de drum pornește de la viaduct și ajunge în Oșorhei, ocolind localitățile Băile 1 Mai și Cheriu.
Drumul este prevăzut cu două benzi, câte una pe sensul de circulație. Pe traseu vor fi construite două poduri, mai multe girații și două viaducte cu o lungime de 335,8 metri, respectiv 395,8 metri.
Studiul de fezabilitate a fost votat deja de CJ Bihor, în ședința extraordinară din 10 iunie. Valoarea totală estimată a investiției este de 289 milioane de lei. Finanțarea va fi asigurată prin Programul Național „Anghel Saligny”, din alocările pentru Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor. Cele două instituții au alocate, împreună, peste 180 de milioane de lei.
Trimite articolul
XDoua benzi, cite una pe sensul de circulatie!
Adica in caz de accident drumul ramine blocat!
De ce nu se pun cel putin doua benzi pe sens de circulatie? Se vede deja pe drumurile astfel construite ca nu e eficient!