Proiectul „Bihorul autentic”, inițiat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, îşi propune să promoveze tradiţii şi locuri autentice din judeţul Bihor. De curând, în cadrul acesteia, a fost prezentată cea mai mare biserică de lemn din județul Bihor, Biserica ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Beznea.
O adevărată capodoperă a artei populare, biserica de lemn din Beznea este unul dintre cele mai frumoase monumente ale arhitecturii bisericești. Datând din anul 1723, construcţia este considerată cea mai mare biserică de lemn din județul Bihor.
Ridicată din lemn de stejar, lucrat „în coadă de rândunică”, biserica are de jur împrejurul zidurilor un brâu sculptat în relief, ca o „funie împletită”. Pridvorul este decorat cu inimioare iar tavanul boltit se remarcă printr-o mulţime de detalii sculptate, în care simplitatea se împletește cu sacralitatea.
Prin ferestrele mici lumina pătrunde blând în interiorul bisericii dezvăluind ştergarele cusute manual și icoanele vechi, pictate pe lemn, sticlă și pânză. S-au păstrat și vechile uși împărătești, traforate și decorate cu medalioane. „Acest loc, atât de simplu și totuși atât de bogat în semnificații, te invită la o comuniune tainică cu Divinitatea”.
De-a lungul secolelor biserica a suferit mai multe transformări. În 1864, lăcașul a fost extins cu pronaosul și corul. Apoi, între 1964 și 1965 a fost restaurată.
„Bătrânii satului spun că în Dealul Bisericii a mai existat o biserică «pe tălpi care se putea trage» și că ea «a fost trasă cu boii din Filipi», iar « popii vechi erau în straie țărănești, cu suman alb». De asemenea, pictura iconostasului și a absidei altarului dezvăluie o iconografie tradițională. Ușile împărătești de inspirație barocă, oferă o eleganță impresionantă. În structura acestora se pot distinge medalioane perechi, pe trei niveluri. Siluetele, contururile și expresivitatea figurilor confirmă talentul celui care a pictat acest lăcaș deosebit de valoros. Fiecare detaliu al bisericii povestește despre oameni, credință și un timp care, deși a trecut, rămâne viu în sufletul acestui loc”.
Cei care doresc să viziteze cea mai mare biserică de lemn din județul Bihor, ajung la ea pe ruta Oradea – Cluj (E60), Borod – Beznea, sau pe ruta Oradea – Deva (E79), Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Damiș – Bratca – Beznea.
Managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, Liviu Florin Buţiu, a precizat că pe viitor, proiectul „Bihorul autentic” va continua cu promovarea caselor vechi din Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!