Primarul Ilie Bolojan transmite că, în ciuda ruperii USL la nivel central, în plan local îşi doreşte să păstreze alianţa PNL – PSD din Consiliul Local. „Ne dorim să funcţioneze. Aceasta a fost discuţia pe care am avut-o cu colegii noştri de la PSD. Este o diferenţă mare între coaliţiile la nivel naţional şi cele din plan local”, spune Bolojan. Primarul afirmă că dacă la nivel naţional USL nu şi-a atins obiectivele politice – limitarea puterii preşedintelui Băsescu, regionalizarea-descentralizarea, modificarea Constituţiei – în plan local este vorba despre proiecte concrete, finanţate cu bani europeni. Edilul-şef spune că nici nu depinde de finanţările de la Guvern: „În general, sunt finanţări din fonduri europene. Asta nu înseamnă că Guvernul României nu poate să susţină proiecte importante într-un oraş precum Oradea”.
Bolojan a admis marti la prânz că urma să voteze, în Delegaţia Permanentă a PNL, pentru ieşirea liberalilor de la guvernare, „în condiţiile în care o guvernare nu performează, iar un motiv este şi faptul că două forţe importante nu se înţeleg. Ştiţi cum e, boală lungă, moarte sigură…”
Pe de altă parte, primarii PNL din Bihor nu îşi doresc să iasă de la guvernare. Dacă Oradea se poate susţine singură, oraşele şi comunele din judeţ au nevoie de sprijin financiar de la Guvern, pentru a-şi duce la bun sfârşit proiectele. Primarii de Beiuş, Aleşd şi Aştileu cer cu toţii ca PNL să rămână în Guvernul Ponta.
Pe de altă parte, marti seară, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang le dădea un prim semnal negativ liberalilor din Bihor. Directorii din deconcentrate susţinuţi de PNL ar putea să-şi piardă posturile. Depinde şi de felul în care Mang va colabora de acum înainte cu şeful CJ Bihor, liberalul Cornel Popa, a atenţionat pesedistul.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, Delegaţia Permanentă a PNL Bihor, adică organismul de decizie format din primarii, consilierii şi parlamentarii formaţiunii, au votat fără excepţie pentru păstrarea Uniunii Social Liberale, alianţa electorală care i-a adus la putere alături de PSD. „Am fost întrebaţi ce ne dorim: să rămânem la guvernare sau să plecăm. În unanimitate am votat pentru păstrarea USL şi cu acest mandat a plecat domnul preşedinte Cornel Popa la Bucureşti. Nouă, ca primari nu ne convine să ieşim de la guvernare, fiindcă şi aşa aveam pârghii puţine pentru a ajunge la ministere, pentru accesul la resurse, la fonduri”, spune primarul uneia dintre cele mai bogate comune din Bihor, Ionuţ Lazăr, şeful Primăriei Aştileu. Tânărul primar spune că în plan local nu se pune problema alianţelor. „Noi în Consiliul Local, cu mici excepţii generate de orgolii personale funcţionăm ca o echipă. Aici şi opoziţia votează pentru proiectele de dezvoltare ale comunei. Din păcate prin părăsirea arcului guvernamental pierde tot Bihorul: PNL are 36 de primari în judeţ, deci mai mult de o treime dintre localităţi sunt afectate, şeful judeţului este liberal şi Oradea are primar liberal. Noi l-am mandatat pe domnul preşedinte Cornel Popa să negocieze pentru noi rămânerea la guvernare. Din păcate, la Bucureşti sunt alte calcule. În urmă cu trei săptămâni, Victor Ponta i-a spus lui Crin Antonescu că oameni cu vechime în PSD nu-l susţin în campania prezidenţială. De atunci s-a stricat totul. Noi am propus o formulă guvernamentală prin care să aducem un plus de valoarea PNL, la nivelul lucrurilor concret şi al imaginii. Trebuie să creştem ca imagine, avem o bătălie pentru europarlamentare pe care am decis să o ducem singuri, şi ceea ce e mai important, un examen foarte mare la prezidenţiale. Nimeni nu munceşte pentru noi, noi trebuie să ne impunem prin acţiunile noastre”, spune şeful Primăriei Aştileu.
Dureri locale
Aşa cum spune şi primarul Aleşdului, Zeno Ţipţer, ruperea USL este privită din două perspective: a primarilor care îşi văd spulberate proiectele pentru comunitate, a miniştrilor şi şefilor de deconcentrate şi a celorlalţi care sunt la guvernare tot atât”. „Sunt sătul de alianţe politice din 96 încoace, totul se destramă din orgolii. Oamenii sunt scârbiţi de politică şi aceasta se va vedea la europarlamentare când nu va fi participare la vot mai mare de 25-30%. Toată speranţa a fost în alianţa asta de 70% care nu a făcut nimic. Mie îmi este şi ruşine, mă întâlnesc cu oamenii zilnic, mi-e jenă pur şi simplu când te întreabă ce va mai fi în ţara asta şi nici nu mai aşteaptă răspuns, sunt scârbiţi de politică, de poveştile de seară de seară de la televizor”, spune Zeno Ţipţer. Şeful Primăriei Aleşd vede odată cu spulberarea USL şi dinamitarea proiectului centurii Aleşdului. „Acest proiect era o durere pentru noi, era mai mult decât o dorinţă. Este inacceptabil să ne batem joc de bani europeni. Mulţumesc celor care s-au bătut ca acest proiect să fie acceptat la Bruxelles. Dar din păcate, de şase luni de zile de când au fost deschise plicurile cu oferte la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România nu s-a dat un câştigător. Pe 9 august s-au deschis plicurile. Acuşi e 9 martie. Este inacceptabilă o astfel de abordare de către o instituţie a statului. Desigur, ar fi urmat contestaţii, celelalte etape, dar după jumătate de an să nu dai un câştigător…. Aceasta este marea mea durere. Şi desigur, proiectele pe care le aveam depuse pe la ministere şi care nu se vor mai face”, a spus extrem de supărat primarul Aleşdului. La Beiuş, USL nu a existat practic. PSD s-a prezentat cu propriul candidat chiar dacă liberalii avea primar în exerciţiu cotat, şi confirmat ulterior la vot, cu o majoritate zdrobitoare. „M-am exprimat părerea despre USL în cadrul Delegaţiei Permanente. Am pledat pentru ca şi pentru continuarea proiectelor Beiuşului, cât şi pentru deschiderea altor proiecte noi pentru comunităţi. Nu doresc să mai am o declaraţie politică pe această temă”, a spus Adrian Domocoş, primarul Beiuşului, aflat în drum spre Bucureşti pentru a duce la bun sfârşit proiectele oraşului. Şi primarul Tileagdului a avut contracandidat din partea PSD la alegerile locale, dar ulterior social-democraţii nu au făcut opoziţie în consiliu. „Am experienţa ruperii alianţei PSD-PDL când nu am avut viceprimar…Noi sperăm ca reprezentanţii noştri ai Bihorului să voteze aşa cum i-am mandatat pentru menţinerea USL fiindcă nu văd ce câştigăm dacă plecăm de la guvernare. Dar nici nu pot să spun că în 2013 am avut un guvern în spate….”, a spus Adrian Codrean primarul de Tileagd.
Citiți principiile noastre de moderare aici!