48 de poziţii cuprinde lista cu beneficiarii de suplimente salariale care se plătesc lunar, în Primărie, către funcţionarii care au reuşit să ajungă pe selecta listă a celor din echipele de implementare a proiectelor europene. 15 dintre funcţionari sunt angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională(DMPFI) din Primărie, cei care lucrează direct la atragerea banilor şi apoi la punerea în operă a proiectelor.
În afară de aceştia lista cuprinde funcţionari din toată Primăria, în frunte cu directorii, adjuncţii şi şefi de servicii. Măsură perfect legală, aceste sporuri salariale se acordă ca procente din salarii – maxim 62%, ceea ce aduce o oarecare discriminare: cei cu salarii mici primesc sporuri mici iar cei cu salarii mari, mai substanţiale. Asta indiferent de munca efectivă prestată. Conform primarului Ilie Bolojan, componenţa echipelor de proiecte este stabilită de directorul DMPFI. Dar puţini mai cred că mişcă ceva în Primărie fără ştirea şi acordul primarului.
Proiectele pe fonduri europene oferă ocazia perfectă pentru nişte sporuri la salariile unora dintre funcţionari. Mai exact, aceia care au şansa să fie incluşi în echipele de lucru la implementare. La nivelul Primăriei, din 48 de persoane care beneficiază de aceste suplimente, 15 sunt angajate la Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională(DMPFI) cei care gestionează direct proiectele. Dintre restul de 33, o bună parte sunt cu funcţii de conducere în Primărie. Cum sporurile sunt proporţioale cu salariile – maxim 62% după lege, o logică siplă spune că cei cu salarii mari au şi sporuri mai mari iar cei retribuiţi mai modest, primesc suplimente mai mici. Regula e valabilă indiferent de munca efectiv prestată.
Preocupări sociale
Situaţia orelor suplimentare pe proiecte din decembrie 2011 arată, între altele, că Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice, Cristian Beltechi – directorul AIO sau Lucia Iacob, fost arhitect şef sunt în echipele de proiect la centrele de cazare temporară nr. 2 şi 3, din strada Atelierelor.
Informaţiile sunt pur orientative, legea permite funcţionarilor să presteze maxim 2 ore de muncă suplimentară pe zi, în maxim 4 proiecte concomitent.
În lista cu suplimente pe proiecte figurează şi Aurelia Ţenţ – adjunctă la Direcţia Tehnică, Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice, Adina Marge – şefa de la Investiţii, Dărăban Daniela, fostă adjunctă la ASCO, Tunde Benyovszki, adjunctă la AIO dar şi Eugenia Borbei şi Pop Corina, directoarea şi adjuncta de la Juridic, împreună cu Ionel Vila, secretarul Primăriei Oradea. Primarul Bolojan justifică prezenţa pe listă a consilierei sale, Anca Sas, prin implicarea sa pe partea de comunicare iar cea a Izabellei Wagner, consiliera viceprimarului Biro Rozalia prin traducerile la proiectele transfrontaliere. „Nici ca persoane prinse în listă şi nici ca sporuri băneşti, nu suntem la maxim”, susţine edilul şef.
Cine face lista?
Cum se ajunge pe selecta listă a celor 48 în condiţiile în care Primăria şi direcţiile externalizate au sute de angajaţi? „Simplu. Au fost propuşi de Direcţia de Dezvoltare(DMPFI) în baza unor analize care au avut la bază activitatea acestora în Primărie şi colaborarea cu Direcţia de Dezvoltare, pentru a pune în practică proiectele europene”, explică primarul Ilie Bolojan, dând de înţeles că Marcel Boloş, directorul DMPFI ar fi unicul decident. Edilul a preferat să omită că ultimul cuvânt în ceea ce priveşte lista îi aparţine, din moment ce el semnează dispoziţia numire în echipele de lucru şi, deci, de suplimentare a salarizării.
Zvonistică cu cifre
La nivel de zvon circulă informaţia că suplimentele ar ajunge la 1.000 – 1.500 de lei pentru directori, în lunile bune. În vreme ce unii funcţionari şi directori susţin că, pe decembrie, cel puţin, au primit suplimentar net 100 de lei sau 250 de lei, alţii slujbaşi ai primăriei confirmă plusuri de 500 de lei pe aceeaşi lună.
Alte surse spun că întregul buget de plăţi a suplimentelor pe decembrie, cel puţin, este de 23.264 lei brut, deci undeva la 16.000 lei net.
Citiți principiile noastre de moderare aici!