SCT Felix și-a dorit demult să dărâme vechile pavilioanene folosite din anii 2006-2007, fiindcă deveniseră adevărate focare de infecţie, loc de răsfăț pentru mucegai şi ciuperci.
Locul lor trebuia să fie luat de o extensie a ștrandurilor, de o sală de spectacole cu 600 de locuri și o sală de jocuri: bowling, biliard, tenis de masă. În scenă a intrat însă Ordinul Premonstratens, care revendicase centrul stațiunii, dar care a pierdut acest proces.
Ordinul invocase în acțiunea în instanță faptul că în secolul XIII călugării au descoperit apele termale și Premonstratens era proprietarul terenurilor. Ordinul a cerut apoi doar pavilioanele. După mulți ani pe holurile instanțelor, SCT Felix a dovedit că din 1937 terenurile aparţineau oficial statului român, deci nu puteau fi nici confiscate de comunişti în 1945. Și ca atare, nu puteau face nici obiectul revendicării.
Când SCT Felix se afla la un pas de a obține aviz pentru demolare, Ministerul Culturii, la cârma căruia se afla liderul UDMR, Kelemen Hunor, a clasat, peste noapte, pavilioanele ca și monumente de categoria B.
Recent, Primăria Sînmartin a prezentat proiectul cu finanțare europeană prin care dorește să redefinească imaginea centrului stațiunii. Chiar dacă vor fi investiții de milioane de euro, acest buboi, focar de infecție – care e declarat monument – va urâți în continuare stațiunea.
Un focar de infecție menit parcă să blocheze dezvoltarea stațiunii și să sfideze atât strădania SCT Felix de a continua investițiile, cât și a administrației locale, care și-a făcut o agendă permanentă din atragerea de fonduri europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!