S-au înscris 27 de proiecte în acest an la Swimathon Oradea 2019. Bihorenii sunt chemaţi din nou să sprijine proiectele care se înscriu pe mai multe domenii de interes: educațional, medical, social, cultural, artistic. Swimathon este o competiție simbolică în care oamenii se întâlnesc pentru a strânge fonduri pentru diverse cauze caritabile.
Open Studio Act
Dintre cele 27 de proiecte, două sunt legate de teatru. „Open Studio Act” este un eveniment cultural de promovare a formelor independente de teatru. Pentru cea de-a patra ediţie a festivalului, Teatrul independent Studio Act din Oradea a înscris proiectul la Swimathon, bugetul necesar pentru implementarea proiectului fiind estimat la 14.000 de lei.
„Încă din 2016, Centrul Multimedia Studio Act aduce producții independente de teatru din țară în fața publicului orădean, într-un festival de trei zile, ocazie cu care publicul poate face cunoștință cu forme de teatru cu care nu este familiarizat (teatru experimental, commedia dell arte, teatru-dans și artă interactivă) și se poate implica în ateliere de improvizație. Pentru ediția de anul acesta organizatorii pregătesc un program complex, cu teatru stradal și spectacole de teatru pentru copii. Implică-te! Oraşul nostru merită să devină vizibil în sfera internaţională a artelor şi a circuitului cultural”, se arată în deschiderea proiectului.
Anul trecut, festivalul, desfăşurat pe parcursul a patru zile, le-a oferit orădenilor workshopuri de improvizaţie, de expresie în mişcare, ateliere de dans contemporan şi spectacole de pe scena independentă cu trupa Vanner Collective din Bucureşti, Teatrul Auăleu din Timişoara, Follow Spot din Craiova şi o producţie proprie a Teatrului Studio Act, Impro Patzan Show. Studio Act îşi aşteaptă pentru proiectul din acest an ambasadorii, înotătorii şi donatorii, sub sloganul „Nu uita că lucrurile se schimbă dacă faci valuri!” Primul ambasador, Ioana Ciobanu, mărturiseşte: „Îmi doresc ca proiectul Open Studio Act, lansat în 2016, să continue! Teatrul independent trebuie să facă parte din viața culturală a orașului nostru, și o poate face doar cu ajutorul TĂU”.
Adoptă o clădire!
Directorul Teatrului Arcadia, Sebastian Lupu, a înscris la Swimaton proiectul „Adoptă o clădire”, ce face parte din proiectul mai mare „Adoptă o clădire, adoptă un pasaj”, iniţiat de cel mai nou club Rotary din Oradea, Rotary Club Oradea Art Nouveau. Bugetul necesar pentru implementarea proiectului este de 40.000 lei, care va acoperi renovarea foaierului şi a casei scării Teatrului de Copii Arcadia, teatrul funcţionând într-o clădire construită în 1760, poate cea mai veche locație funcțională din Oradea. „Acest spațiu este mai mult decât un loc de divertisment, este fantezie, creativitate și joc, este fundația pe care se construiesc valorile, sensibilitatea și personalitatea adultului de mai târziu. În acest moment, clădirea teatrului este într-o stare de degradare și necesită lucrări importante de restaurare, renovare și modernizare. Clădirea este în atenția autorităților locale în ceea ce privește restaurarea exterioară, iar membrii Rotary Club Oradea vor să vină în ajutorul lor prin renovarea interiorului, mobilizând resurse pentru ca pereții să fie zugrăviți și pictați, pentru ca mocheta, draperiile și cortina să fie înlocuite. Ajută copiii să pătrundă în lumea magică a poveștilor scenice încă de la intrare! Adoptă o clădire, adoptă Teatrul Arcadia!”, se arată în descrierea proiectului.
Până miercuri, suma strânsă era de 2.200 de lei. Între primii susţinători au fost doi copii: David şi Maria, doi spectatori fideli ai Teatrului Arcadia, dar şi un sponsor important, un furnizor de obiecte sanitare. Proiectul „Adoptă o clădire” are deja şi câţiva amabasadori. Actorilor Sebastian Lupu, Igor Lungu şi Mirela Niță Lupu li se alătură optometristul Oana Bungău, care spune că face asta pentru că îi pasă, iubește acest oraş, copiii şi teatrul, dar şi antreprenorul Sorina Bradea, care explică: „Educația este baza unei națiuni şi educația prin cultură de la vârsta copilăriei este cea mai sigură cale către o existență bazată pe Valori! Cred în spațiul dedicat culturii. Teatrul Arcadia sau Teatrul pentru copii este un simbol al Oradiei. Reprezintă o amintire frumoasă pentru copiii mei, şi îmi doresc să fie la fel şi pentru nepoții mei! Susțin acest proiect şi îi invit pe cei pentru care acest teatru este o valoare culturală pe termen lung să vină alături de noi!”. Cei mai noi ambasadori înscrişi sunt prof. Claudia Morar şi artistul fotograf Ovi D. Pop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!