Pe măsură ce se apropie finalul anului – termen limită pentru majoritatea proiectelor cu finanţare europeană, autorităţile de management îşi intensifică controalele. Săptămâna trecută, au fost inspectate proiectele finanţate şi implementate prin Programul Operaţional Regional.
„A existat o vizită de la autorităţile de management, între obiectivele vizate sunt proiectele Piaţa Unirii, Pasajul Vulturul Negru, pasajele denivelate ale centurii, campusul şcolar, Complexul Nymphaea şi lucrările de izolare termică a blocurilor”, ne-a spus Marius Moş, şeful Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională (DMPFI).
Arborii din Piaţa Unirii
Inspectorii autorităţii de management au făcut verificări la proiectul Piaţa Unirii în urma „suspiciunii de neregulă”. Aceasta s-a iscat în urma reclamaţiei „nerevendicate” până azi, că arborii de pe aliniamentul Vulturul Negru – Biserica cu Lună ar fi fost doborâţi ilegal, în absenţa unei aprobări din partea Agenţiei de Protecţia Mediului. În vară, Primăria a şi primit o amendă de la Garda de Mediu pentru cei zece stejari, pe care a contestat-o în instanţă.
„Noi am prezentat toate documentele care ni s-au cerut în acest proiect, jurista noastră a făcut o expunere a punctului nostru de vedere, şi anume că avizând autorizaţia de construire a lucrării, APM a avizat, implicit, şi doborârea arborilor”, spune Marius Moş, precizând că nu a primit, încă, un răspuns de la finanţator, în urma vizitei.
Risc de nefinalizare
Inspectorii au pus semnul întrebării pe două proiecte dintre cele finanţate pe POR. „La Pasajul Vulturul Negru şi Campusul Şcolar există riscul de nefinalizare la termen a proiectelor”, ne-a spus directorul.
Proiectul pasajului Vulturul Negru se află acum în faza noii licitaţii pentru refacerea pardoselei de mozaic. Teoretic şi cu condiţia unei evoluţii liniare, perfecte, a lucrării, există timpul fizic pentru finalizarea investiţiei până la sfârşitul anului. Doar că evoluţiile de acest gen sunt mai degrabă deziderate decât realităţi, în proiectele Primăriei.
În ceea ce priveşte construcţia Campusului Şcolar, acesta înregistrează întârzieri serioase, în ciuda efortului recent de recuperare. Lucrarea a fost adjudecată de una dintre firmele din grupul Selina, ajuns, mai nou, în serioase dificultăţi financiare, din cauza intrării în insolvenţă.
„Inspectorii şi-au exprimat îngrijorarea şi aşteaptă de la noi un grafic clar de încadrare în termen”, este concluzia exprimată de Moş.
O depăşire a termenului de implementare a proiectelor înseamnă că facturile nedecontate până în ultima zi a acestui an, cad pe bugetul oraşului. Chiar dacă sumele nu vor fi foarte mari, acest scenariu este inacceptabil prin prisma faptului că oraşul a avut ani de zile pentru a cheltui banii contractaţi cu finanţatorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!