În ultima sa conferinţă de presă susţinută la Oradea, senatorul Attila Cseke a explicat că, timp de trei luni, între martie şi iulie, o mulţime de proiecte europene au fost blocate dintr-o greşeală a guvernului. „Multe instituţii contractante şi firme care lucrează cu fonduri structurale nici nu au fost avertizate că nu se vor deconta lucrările executate în această perioadă şi că vor acoperi banii cheltuiţi din propriile bugete”, a afirmat senatorul bihorean.
„Eu cred că doar vacanţa parlamentară a făcut ca până acum să nu se afle despre acest lucru foarte grav, dar o să-i cer personal premierului Boc să ne indice vinovaţii pentru blocajul proiectelor europene”, a afirmat senatorul Cseke.
Ordonanţă greşită
Senatorul UDMR a spus că blocajul a fost provocat de OUG 19, semnată de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, de şeful Departamentului Afaceri Europene (DAE) din Guvern şi de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Monitorizarea şi Reglementarea Achiziţiilor Publice, Cristina Trăilă şi contrasemnată de premierul Emil Boc şi vicepremierul Dan Nica.
„Nu e prima oară când doamna Trăilă, prima care trebuia să ştie că Ordonanţa încalcă legislaţia europeană, semnează pentru legalitatea unor astfel de acte. Mă mir că a semnat şi şeful DAE, plătit tocmai pentru ca actele normative să fie conforme cu cele ale UE”, a mai spus Cseke Attila.
În martie, guvernul a modificat OUG 34 din 2006 privind achiziţiile publice cu OUG 19/2009. Însă Cseke Attila observă că prevederile OUG 19/2009 contraveneau normativelor UE astfel că trei luni au fost blocate toate proiectele europene pentru dezvoltare rurală şi regională, infrastructură de transporturi, asistenţă tehnică, dezvoltarea capacităţii administrative, infrastructură sanitară.
Parlamentarul a exemplificat, notând că OUG 19 impunea ca firmele care au pierdut licitaţiile pentru lucrări finanţate din fonduri europene şi care voiau să conteste rezultatele licitaţiilor să notifice instituţiile care au organizat aceste licitaţii, înainte de a le contesta în instanţă sau la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Şi că aceste firme trebuiau să depună şi o garanţie de 2% din contravaloarea lucrărilor înainte de a depune contestaţii, ceea ce însemna o încălcare a liberului acces la jusiţie. Ca atare, „Comisia Europeană, prin Directoratul General Piaţă Internă şi Servicii (DG MARKT) a sesizat DAE din cadrul Guvernului Boc că OUG 19 contravine Directivei 2007/66/CE a Parlamentului European, de natură să atragă declanşarea procedurii de încălcare de către România a dreptului comunitar”, a arătat Cseke.
Imediat, guvernul Boc a modificat OUG 19 prin OUG 72/2009.
Corecţii financiare
„Guvernul a încercat în grabă să-şi repare enorma greşeală. În motivarea OUG 72/2009, domnul Boc, sub proprie semnătură, îşi recunoaşte enorma eroare”, a declarat Cseke, prezentând un citat din textul OUG 72: „Comisia Europeană a informat Guvernul României că orice procedură de achiziţie publică desfăşurată în cadrul legal de la data intrării în vigoare a OUG 19/2009 şi până la modificarea acesteia, este pasibilă de anulare, iar oricărui contract încheiat i se pot aplica corecţii financiare, considerându-se neeligibile cheltuielile efectuate. Astfel, sunt blocate toate proiectele, indiferent de valoarea şi obiectul acestora, propuse a fi finanţate pentru România din fonduri structurale şi acceptate din punct de vedere tehnic de către Comisia Europeană, aflate în prezent în faza iniţierii procedurilor de achiziţie publică”.
În concluzie, senatorul Cseke a denunţat neprofesionalismul guvernului „care se crede atoateştiutor dar care, de fapt, păgubeşte România”. Totodată, Cseke a catalogat guvernul ca „mincinos” argumentând că „în timp ce premierul Boc ne povestea despre cât de multe proiecte europene s-au depus în mandatul său, de fapt, timp de trei luni, toate aceste proiecte erau blocate datorită incompetenţei Guvernului”.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!