[eadvert]
Au fost desemnaţi câştigătorii apelului de proiecte „Animații, Puzzle, Investigații… Vino și te joacă cu colecțiile la muzeu!” dedicat tinerilor creatori digitali din școlile și liceele din țară. Lansat în premieră în acest an de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, sub marca Noaptea Muzeelor, concursul național de creații pentru echipele de elevi s-a bucurat de interes. Au existat nu mai puțin de 32 de înscrieri de propuneri originale, care pun în valoare patrimoniul local muzeal și îl reinterpretează inovativ, sub formă de producții digitale.
Acest proiect este un parteneriat pe care Reţeaua Naţională a Muzeelor din Romania l-a propus între muzee şi școli, obiectivul său fiind acela de a promova contactul direct dintre elevi şi colecţiile muzeale, cu posibilitatea ca aceştia să creeze un conţinut care să ajute la o valorificare originală a acestor colecţii.
Toate cele opt proiecte câştigătoare vor fi susținute atât financiar de către Rețeaua Națională a Muzeelor, cât și cu medierea accesului la colecțiile și la resursele muzeelor partenere. Proiectele realizate vor fi prezentate în preajma datei de 14 noiembrie 2020 în mediul virtual, exclusiv pe canalele de promovare, comunicare, informare sau prezentare online. Finanţator este Administrația Fondului Cultural Național. Pentru celelalte 24 de proiecte depuse de echipele de elevi în cadrul apelului, vor fi identificate surse de finanțate pentru ediția 2021 a Nopții Muzeelor.
Pe 14 noiembrie 2020, Noaptea Muzeelor propune publicului la nivel național activări muzeale, instalații de artă, producții video dedicate sau proiecte culturale, organizate atât în muzee sau în spații alternative, cât și în mediul virtual. În contextul pandemiei, evenimentele și expozițiile din muzee sau spații culturale se vor desfășura cu respectarea normelor și recomandărilor oficiale aflate în vigoare în fiecare localitate.
Proiectul Școlii Gimnaziale Sântandrei Bihor se numeşte „Dancing Queen”. Partener în proiect este Muzeul orașului Oradea, prin expoziţia permanentă „Discoteca anilor ’70-’80”, o expoziţie unică în România. Aceasta reunește o serie de obiecte originale, de la vinilurile celor mai cunoscute formații, greu de procurat în anii de dictatură comunistă, până la aparatură electronică specifică discotecilor, pickup-uri, magnetofoane, boxe, benzi magnetice etc.
Inițiat în urmă cu 16 ani de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul Noaptea Muzeelor este organizat anual pe plan european. În România, el este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor (RNMR).
În mod tradiţional, Noaptea Muzeelor avea loc în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, când este marcată Ziua Internaţională a Muzeelor. Pandemia declanşată de Covid-19 a determinat organizatorii europeni ai Nopţii Muzeelor să modifice ziua ediţiei din acest an, stabilindu-se data de 14 noiembrie.
Anul acesta, Noaptea Muzeelor va avea loc la 14 noiembrie FOTO: Afiş
Trimite articolul
XÎmi plac foarte mult noapte Muzeelor