Fermierii bihoreni care vor să depună proiecte pe măsurile din noul PNDR se află în prezent în faza de adunat documente, spun reprezentanţii OJFIR Bihor. „În urma întâlnirii avute în data de 1 aprile cu potenţialii beneficiari şi cu firmele de consultanţă estimăm că se vor depune în jur de 250 de proiecte pe submăsura 6,1 şi circa 50 pe submăsura 4.1. Cele mai multe depuneri vor avea loc în intervalul 1-30 iunie, pe al doilea prag de calitate”, ne-a spus Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.
Noi condiţii
Tinerii fermieri care vor finanțare pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultură, prin submăsura 6.1 Instalarea tinerilor fermieri vor trebui să respecte noi condiții.
Astfel, aceştia trebuie să fie înregistraţi cel puțin ca PFA, să aibă pregătire în sectorul agricol pentru care au obținut banii europeni, și să aibă vânzări anuale de cel puțin 6.000 de euro de pe urma producției proprii.
De asemenea, exploatația agricolă trebuie să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu, la primărie în Registrul Agricol, la APIA în Registrul Unic de Identificare și la ANSVSA în Registrul Exploatațiilor, după caz.
Tânărul fermier trebuie să aibă un certificat de calificare în domeniul pe care vrea să-l acceseze, certificat pe care îl va autoriza la Registrul Comerțului.
Proiectele depuse de tinerii fermieri vor primi punctajul în funcție de anumite criterii. Se acordă maxim 30 de puncte dacă proiectul vizează sectorul zootehnic (bovine, apicultură, ovine și caprine) și vegetal (legumicultură, inclusiv producere de material săditor, pomicultură și producere de sămânță). Avantajate sunt proiectele referitoare la creșterea de bovine, respectiv legumicultură, care primesc punctajul maxim.
Se acordă 25 de puncte pentru proiectele din apicultură, respectiv producere de sămânță și material săditor şi 20 de puncte pentru proiectele din domeniul pomiculturii.
În ce privește comasarea exploatațiilor, se ține cont de numărul exploatațiilor preluate integral. Este sprijinită astfel comasarea astfel încât tinerii fermierii să lucreze suprafețe cât mai mari de terenuri.
Se acordă 15 puncte, maxim, pentru preluarea integrală a minim trei exploatații agricole, 10 puncte vor primi cei care preiau două exploatații agricole şi 5 puncte primesc fermierii care preia cel puțin o exploatație.
Pentru calificarea în domeniul agricol se acordă 25 de puncte (maxim) pentru absolvenții de studii superioare în domeniul agricol. 20 de puncte primesc cei care au absolvit studii postliceale și liceale în domeniu. 10 puncte primesc cei care au o „formare profesională care conferă un nivel de calificare superior nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate și anume, prin curs de calificare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară de cel puțin nivel 1 de calificare profesională, conform legislației aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!