„Anul 2021 a fost un an benefic pentru municipiul Oradea din punct de vedere al investițiilor. Valoarea totală a investițiilor în municipiul Oradea în anul 2021 a fost de aproximativ 90 de milioane de euro, jumătate din acești bani fiind din fonduri europene. Cu ajutorul fondurilor europene am reușit să ne dublăm investițiile realizate în 2021. Avem în portofoliu 83 proiecte în valoare de aproximativ 650 milioane de euro, din care 44 de proiecte sunt în evaluare, 20 de proiecte au fost finalizate în 2021 și 15 proiecte sunt în pregătire pentru următoarea perioadă de finanțare”, a declarat primarul Florin Birta.
Edilul a adăugat că datorită acestor fonduri accesate, municipalitatea a reușit să dubleze investițiile realizate în 2021.
„Valoarea totală a acestora a fost de aproximativ 90 de milioane de euro, jumătate din acești bani fiind din fonduri europene, ceea ce este o performanță pentru că, practic, cu ajutorul acestor fonduri am reușit să ne dublăm investițiile realizate anul trecut. Am avut 80% fonduri nerambursabile și 20% contribuția Municipiului Oradea. Metaforic vorbind, cu 2 lei investiți în Oradea am reușit să luăm 8 lei gratuit și să facem o investiție de 10 lei. Este o performanță bună pentru oraș și vreau să le mulțumesc și să-i felicit pe colegii mei pentru această realizare”, a precizat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.
52 milioane de euro a fost valoarea totală a proiectelor implementate de către Direcția de Management Proiecte cu fonduri europene, dintre care 42 milioane euro (80%) au fost fonduri nerambursabile, iar celelalte 10 milioane au fost contribuția municipiului Oradea (20%).
„Este o performanță bună pentru municipiul Oradea și vreau să le mulțumesc și să-i felicit pe colegii mei pentru această realizare. Între cele două perioade de finanțare, Oradea a accesat și a implementat proiecte de peste 700 milioane de euro și avem în curs proiecte de peste 600 milioane de euro. Asta înseamnă că la finalul celei de-a treia perioade 2021-2026 ne propunem ca în Oradea să fie implementate proiecte pe fonduri europene de peste 1.3 miliarde de euro. Este o performanță și bani cu care orașul nostru să se schimbe așa cum s-a schimbat în ultimii ani, din ce în ce mai mult în bine”, a mai spus edilul, care a mulțumit apoi tuturor celor care au participat de la început la înființarea direcției.
Birta le-a mulțumit în special lui Marcel Boloș și Ilie Bolojan, fondatorii Direcției de Finanțare cu fonduri europene, argumentând că această decizie, de înființare a direcției a fost o decizie înțeleaptă, care a schimbat fața acestui oraș.
Moș: 20 de proiecte realizate anul trecut
Marius Moș, director executiv al DMPFI, din cadrul Primăriei Oradea a început prezentarea raportului de activitate a direcției, prezentând un citat de-al lui Henri Ford: „Dacă tu crezi că nu poți, ai dreptate. Dacă tu crezi că poți, din nou, ai dreptate”, argumentând că impactul fondurilor europene pentru dezvoltarea orașului este unul major, acesta fiind în continuă schimbare.
[eadvert]
Potrivit acestuia, citatul de mai sus sintetizează foarte bine ceea ce se întâmplă în Oradea.
„Noi credem că putem, am crezut, de la bun început și asta credem în continuare. Anul 2021 a fost un an dinamic, în care ne-am confruntat în primul rând cu haosul de pe piața construcțiilor, creșterea necontrolată a prețurilor, lipsa forței de muncă și durata mare de livrare a echipamentelor și materialelor și-au pus amprenta destul de serios asupra ritmului de derulare a investițiilor pe fonduri europene. Cu toate acestea, lucrurile au mers înainte, am reușit sa finalizăm 20 de proiecte”, a mai spus Moș.
Acesta a mai adăugat că pe lista realizărilor pentru anul 2021 se mai află și dotarea cu echipamentele necesare în lupta anti-COVID a spitalelor Județean și Municipal.
„Anul 2021 este anul în care am încheiat etapa a treia de investiții la Cetatea Oradea, dar și anul în care ne-am confruntat cu o alunecare de teren la Dealul Ciuperca, dar și anul în care am dat în funcțiune noua linie de tramvai. Putem spune ca Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internatională este un reper, Marcel Boloș, cel care a pus bazele acestei direcții a fost numit anul trecut ministrul Fondurilor Europene, fiind unul dintre cei mai respectați profesioniști în domeniul fondurilor europene din țară. Tot anul trecut, o parte din expertiza și experiența acumulată în cadrul Primăriei a fost transferată spre Consiliul Județean, trei dintre colegii noștri s-au transferat la Consiliul Județean pentru a pune acolo bazele echipei ce se va ocupa de atragerea fondurilor europene”, a mai spus Moș, care a adăugat că dezvoltarea la unison atât a municipiului, cât și a județului nu poate fi decât un plus pentru noi toți.
Proiecte pregătite din timp
Anul aceste se vor împlini 14 ani de la înființarea DMPFI. În această perioadă, direcția a accesat fonduri în trei clicluri de finanțare.
Primul ciclu de finanțare (2007-2013), a avut termen de finalizare până în anul 2015. În această perioadă multe proiecte s-au finalizat în anul 2015, ultimul an de eligibilitate a cheltuielilor.
Al doilea ciclu de finanțare (2014-2020) are termen de finalizare până în anul 2023. În anii 2020 și 2021 au fost finalizate 34 de proiecte.
Al treilea ciclu de finanțare (2021-2027), are termen de finalizare până în 2029. Pentru această perioadă, direcția își propune să pregătească din timp proiectele, existând studii de fezabilitate finalizate pentru mari proiecte.
„Pornind de la cele trei cicluri de finanțare, am parcurs două, iar al doilea se va încheia anul viitor. Experiența ne-a spus că proiectele trebuie pregătite din timp. Experiența ne-a spus că pentru a avea succes și a obține finanțare proiectele trebuie să fie mature. Treptat reușim să ne îmbunătățim ritmul de derulare a proiectelor, încercăm să pregătim din timp proiectele, să finalizăm ce mai avem de finalizat din actuala perioadă de finanțare. Cifrele sunt destul de grăitoare, 44 de proiecte în implementare în valoare de 224 milioane euro. Avem și proiecte în evaluare, iar în ceea ce privește proiectele finalizate în cursul anului trecut, valoarea lor se ridică la peste 74 milioane euro”, a mai prezentat Moș.
Proiecte finalizare, proiecte în pregătire
În anul 2021 au fost finalizate 20 de proiecte, în valoare totală de 70,16 milioane de euro. Lista acestora și costul lucrărilor pot fi consultate mai jos.
Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internatională a anunțat că are în pregătire pentru următoarea perioadă 15 proiecte, a căror studiu de fezabilitate este finalizat, în curs de finalizare, în achiziție sau în pregătire. Lista acestora poate fi consultată mai jos.
DMPFI recrutează 5 persoane
„Anii ce vin nu vor fi ușori și cu permisiunea domnului Primar și al Consiliului Local încercăm să ne întărim echipa, căutăm 5 persoane competente și dinamice care să se alăture echipei noastre”, a mai spus directorul executiv DMPFI, Marius Moș, care a anunțat că posturile se vor scoate la concurs cel mai probabil în cursul lunii viitoare.
„Activitatea noastră are implicații în mai multe domenii: construcții, instalații, drumuri, eficiență energetică. Avem nevoie de sprijin, de aceea vom scoate la concurs aceste posturi. Așteptăm persoane dinamice și implicate care să ni se alăture”, a mai spus Moș.
2022: Noi proiecte, ambuteiaje în trafic
Primarul Birta a anunțat că noile proiecte care vor începe în următoarea perioadă vor da peste cap traficul rutier în municipiu.
El a prezentat câteva dintre acestea, spunând că aproximativ de luna viitoare va începe
Etapa I la Coridorul de Mobilitate Emanuil Gojdu, cele 5 pasaje, proiect la care lucrările vor începe în perioada februarie-martie 2022. În aprilie va începe etapa III a proiectului de reabilitare a rețelei de termoficare, care potrivit edilului va da peste cap în anumite zone traficul în oraș. În plus față de acestea se vor continua și lucrările în derulare.
„Zilele următoare, cel târziu săptămâna viitoare vom semna contractul de proiectare și execuți pentru Nufărul 1 Geotermal. Ceea ce înseamnă că estimăm că tot în aprilie-mai vor începe aceste lucrări și astfel în zona Nufărul vor fi destule lucrări care să încurce traficul în zonă”, a spus Birta.
Lucrări încheiate în 2022
Potrivit primarului Birta, anul acesta ar trebui să se încheie lucrările la Bulevardul Nufărul-Cantemir și lucrările la Pasajul de la Piața Cetate, în toamna acestui an. Stațiile de reîncărcare vor fi date în folosință anul acesta și în funcție de stadiul fizic al lucrărilor urmează să se încheie și alte proiecte.
Despre Dealul Ciuperca
Întrebat despre incidentul petrecut în preajma Anului Nou, la începutul lunii ianuarie, edilul a spus că lucrarea nu este finalizată și este în grija constructorului.
În preajma anului nou, pământul de pe Dealul Ciuperca a luat-o la vale pe o porțiune de vreo 700 mp. Ruptura s-a produs, la fel ca și prima dată, din cauza îmbibării cu apă a stratului superior, în condițiile în care stratul de argilă e foarte aproape de suprafață.
La mai bine de 5 ani de la alunecările de teren, Dealul Ciuperca a luat-o din nou la vale
„Este o lucrare care încă nu este finalizată, acea lucrare este în grija constructorului încă. Constructorul are obligația să ne predea acea lucrare finalizată în bune condiții. A fost o alunecare locală, nefiind predată Primăriei este treaba constructorului să rezolve această situație și să ne predea lucrarea în bune condiții. De la acea alunecare locală și de suprafață nu au intervenit alte alunecări”, a precizat Birta.
Consultă mai jos intergral, raportul de activitate al DMPFI pentru anul 2021
Trimite articolul
XToate astea nu vor aduce deloc bunastare. Toti vor fi bagati numai in betoane
-
Si la bunastarea patronilor firmelor de casa , si a famiilor lor trebuie sa te gandesti. Pentru ei ne sacrificam
Mai investiti si in altceva decat pana acum.
Dar toaletele publice nu le mai deschideti? Cel mai bogat oras din lume nu isi permite atat?
Ieri radeau prostii sustinatorii dezvoltarii chele, cum de ne-a batut Voluntari la baschet. Cum? Simplu, mergeti in Voluntari si sa vedeti ce s-a investit acolo, ce baze sportive sunt. Si dezvoltare exista si in alte locuri, nu mai credeti minciunile astea made in Correa de Nord ca noi am singurii din univers, ca nu mai e nimeni ca noi, ca doar noi de dezvoltam si restul oraselor bat pasul pe loc. Mai dezvoltati si alte domenii nu doar betoane si iar betoane, ca din ce am citit numai asta ne asteapta
Clujul isi face metrou. Vrem si noi metrou
-
Cosmodrom.
Astept si eu asfaltarea in Cartierul Grigorescu! Cam de multa vreme, dar inca mai sper!
-
Poti sa te muti la coada vacii daca nu iti convine
-
Acolo stai tu cu limba scoasa si lingii.
-
-
Asteapta!
Ca numai de cativa ani ai oprit excavatorul dupa ce ai sapat fundatia casei.
Ce ai ?
Tara a facut 21 de ani o casa.
Cu lopata si roaba si cu apa de la cismeaua din colt.
Abia dupa 10 ani dupa ce s-a mutat, a ajuns si apa curenta in fiecare curte.
Canaluzarea dupa alti 14 ani.
Si gazul s-a bagat pe strada lui la un an dupa ce a murit.
Asa ca …
asteapta.
Toate la timpul lor.
Pentru ce sa asfalteze?
Ca apoi sa treaca aia cu camioanele incarcate cu caramida, cu basculele plibe de pamant sau balastru, de la cei ce-si cobstruiesc case la capatul lui Grigorescu 1 spre Grigorescu 2??
Sau pe tine nu te nai intereseaza daca se rupe asfaltul si tiate gurile decabal dupa ?
Ca apoi iar o sa strigi ca sa vina cineva si sa repare. Ca asa nu se mai poate.
Numai figuranti cu drepturi a ajuns sa aiba Oradea.-
Imbecilule, m-am mutat in Grigorescu deja de 10 ani. Promisiunea lui Bolojan era ca aici se va asfalta prin 2017-2018, dar vad ca a uitat. Toate loturile pe strada mea sunt construite, deci nu mai are ce cauta trafic greu pe aici. Oricum, daca “se rup gurile de canal”, de ce sa se mai asfalteze oriunde in restul orasului, sau doar in Grigorescu mai circula masini grele? Daca tac-tu a facut bordeiul cu roaba si cu lopata, din vaioaga si balega de cal, nu insemna ca toti sunt la fel de rupti in fund! Dar te bagi si tu in seama, ca musca-n curu calului, a calului aluia care ti-a dat materia prima la bordei! In civilizatul si minunatul oras Oradea (si n-o zic de tot “la misto”), in anul de gratie 2022, inca ne rupem masinile in gropi pe strada, inotam in noroi si inghitim praf, dar se gasesc imbecili carora li se pare nefiresc sa avem pretentia asfaltarii strazilor. Bine ca avem avioane in cap (si nu numai)!
-
Ar fi cazul sa te muti din oras daca nu iti convine. Teleormanul te asteapta.
-
Pai m-am mutat din oras la tara, dupa cate se pare! De fapt, si la tara si in Teleorman e asfalt mai nou, prin toate coclaurile. Iar tu esti un postac pervers si nerusinat, care postezi cu pseudonimul “drop”, desi initial acest pseudonim era folosit de o persoana ce parea onesta si normala. Furtul de identitate si balariile pe care le postezi spun multe despre caracterul tau jegos. Jegosule!
-
Asa e el. Tot timpul doar il linge in cur pe primar.
-
xxx si yyy sunt 2 dintre postacii care se folosesc de numele drop pentru a-i atrage ura. asa au invatat acasa de mici copii, asa-i educa mai departe pe ai lor.
-
-
-
Cat din cei 1,2 miliarde euro se intorc inapoi ca profit in buget?
Birta, fii original, nu plagia pe Bolojan. Asta Bolojan a spus-o ca din 10 lei, 8 sunt europeni si cei 2 ai nostrii. Nici o fraza nu esti in stare sa o spui singur. Cred ca Bolo te duce si la olita cand te scapa. Marioneta pulii.
-
Poate fi original.
Iti poate spune ca din 100 de lei, 80 sunt din Fonduri Europene si doar ceilalti 20 din contributia orasului.
Poate aud si postacii de serviciu care tot striga ca-s banii oradenilor din taxe si impozite.
Ca pe ceilalti 80 nu-i vad. Doar despre cei 20 de lei povestesc.
Sau ii confunda pe cei 80 de lei cu banii lor?
De fapt si tu esti unul dintre ei, vesnic contra si carcotas.-
Plin de postaci lingai pe aici.
-
Tu esti cel mai mare
-
tu esti cel mai mic
-
-
-
Domnule Birta ați mărit salariile la primărie, consiliul județean la fel. La ADP aveți de gând?
Bolojan și Boloș nu au fondat nimic, în viața lor. Direcția pentru finduri europene a fost compartiment de specialitate al primăriei încă din anul 1996, transformat în birou și apoi serviciu după anul 2000, în timpul mandatului lui Filip. Boloș era director la Direcția Imobiliară și a tapat niște bani. Filip la scăpat de pușcărie și l-a transferat ca șef serviciu fonduri europene, cu 4 angajați. Ca să-i dea salariu de director, Filip a transformat serviciul în direcție, a#a că Boloș nu a fondat nimic, ci a preluat noua direcție de care habar nu avea cu ce se ocupă de fapt. În ceea ce privește cheltuirea în 3 mandate a 1,2 miliarde, trebuie să fi nebun să afirmi așa ceva. Pentru că se naște întrebarea … unde e diferența de la 1,2 miliarde la 0,25 miliarde Euro cât s-a atras din fonduri europene de fapt? S-au prăduit banii? S-a furat din ei? În care buzunare se reflectă? Trebuie să fi tare prost să scoți pe gură aceste cifre, din moment ce nu se văd în practică. Să vină Curtea de Conturi și să cerceteze. Să vină și DNA, că-i groasă rău și pe partea penală, mai ales că 25 milioane Euro trebuie dați înapoi la Comisia Europeană, pentru neconformitatea umor raportări financiare.