Fondurile europene dedicate acestor investiţii ridicându-se la peste 150 de milioane de euro.
Potrivit variantei consultative a Ghidului Solicitantului pentru Submăsura 6.3, publicat pe site-ul AFIR, proiectele care vizează legumicultura de exemplu primesc mai multe puncte (15p) în cadrul selecţiei decât fermele care vizează producerea de sămânţă/material săditor (inclusiv pentru pepiniere pomicole şi viticole) – 12p. De asemenea, proiectele pe pomicultură primesc în cadrul Submăsura 6.3 doar 10 puncte.
În ceea ce priveşte sectorul zootehnic, investiţiile prioritizate sunt cele care se bazează pe creşterea bovinelor (15 puncte), apicultură (12 puncte), precum şi ovine şi caprine (10 puncte).
Totodată, un alt principiu pe baza căruia sunt selectate proiectele în cadrul Submăsurii 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” este şi potenţialului agricol al zonei care vizează zonele cu potenţial determinate în baza studiilor de specialitate. Astfel, proiectele care urmează să fie implementate în zone cu potenţial ridicat vor primi 30 puncte, iar cele din zonele cu potenţial mediu 25 de puncte.
Fiind o măsură dedicată exploataţiilor mici, AFIR prioritizează fermele de familie conform definiţiei din OUG nr. 43/2013, cu modificările şi completările ulterioare, care se încadrează în dimensiunea fermei mici (8.000 – 11.999 € SO). Proiectele care se încadrează în acest principiu vor primi 30 puncte.
Nivelul de calificare în domeniul agricol al solicitantului poate ajuta şi el la accesarea mai uşoră a fonduri europene. Astfel, dacă solicitantul a absolvit cu diplomă de studii superioare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară proiectul respectiv va primi 20 puncte. În cazul în care solicitantul a absolvit studii postliceale şi/sau liceale în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară se vor acorda 15 puncte.
Şi anumite cursuri de calificare din domeniul agricol pot fi răsplătite cu 10 puncte în cadrul selecţiei proiectelor cu fonduri europene pe Măsura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
Pentru întrega perioadă de programare 2014 – 2020 România beneficiază de o alocare financiară totală de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetară totală a Măsurilor implementate la nivelul AFIR se ridică la 4,87 miliarde de euro.
În perioada 25 martie 2015 şi până la 18 decembrie 2015, AFIR a primit 7.697 de cereri de finanţare. Valoarea totală a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a fost de peste 1,55 miliarde de euro, potrivit AFIR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!