Înscrişi în concursul unic în ţară „Şcoala fără violenţă”, demarat de Poliţia Bihor, 17 liceeni şi 15 elevi de gimnaziu au şi dat soluţii pentru reducerea violenţei de orice fel în rândul minorilor. Ei cer şi celor ce conduc ţara să schimbe priorităţile naţionale, să le acorde mai multă atenţie, siguranţă şi credit pentru a se dezvolta într-un climat de apreciere a valorilor reale.
JB a încurajat dintotdeauna educaţia în rândul copiilor dată de poliţişti, în mod voluntar, cu scopul reducerii victimelor din rândul copiilor, dar şi a delicvenţei juvenile. Drept răsplată pentru curajul, creativitatea, discernământul, şi originialitatea şi soluţiile date, JB publică eseurile concurenţilor, elevi de gimnaziu şi liceu, de la „Şcoala fără violenţă”.
Mesajul meu antiviolenţă
În fiecare şcoală există cel puţin un elev care se crede mai superior, ceea ce îl face să folosească anumite forme de violenţă, care pot fi: bătaia elevilor mai slabi/mai deştepţi, furturi, indisciplină, chiulitul de la ore, şi atitudini sarcastice şi ironice. Aceste comportări agresive rezultă din mai multe cauze: mediul familial, lipsa stimei de sine, comportamentul agresiv al altora, presiunea grupului, consumul de alcool sau droguri, iubirea neîmplinită sau alte cauze.
Tinerii din ziua de azi cred că sunt apreciaţi mai mult dacă apelează la violenţă, cred că pot câştiga simpatia unei persoane. A fost un caz în care doi băieţi au ales calea violenţei pentru cucerirea unei fete.
Totul a început când doi băieţi, colegi din clasa a VIII-a, au plăcut aceeaşi fată, o colegă de-a lor. Culmea, amândoi au invitat-o la o întâlnire în aceeaşi zi, aproape la aceeaşi oră. Fata era indecisă, aşa că băieţii au hotărât să se ia la bătaie şi cine câştigă o duce la întâlnire. Dar ca orice caz de violenţă şi acesta s-a sfârşit tragic. Cei doi băieţi au ajuns la spital, unul cu un picior rupt, iar celălalt cu ochiul vânăt şi o mână ruptă. Părinţii au fost chemaţi la poliţie şi la director. Nota purtării a fost scăzută la 7 şi s-au ales cu un dosar penal.
Au încercat să arate simpatia, dar au reuşit să arate numai comportamentul agresiv şi deloc inteligent. Există şi o zicală: „Fii inteligent, nu violent!”
Ar trebui să observăm unde a ajuns lumea asta, să încercăm să luăm măsuri şi să încercăm să schimbăm lumea: Să ne iubim! Să facem pace cu cei cu care suntem certaţi! Să ne facem mai mulţi prieteni, cu suflet bun, decât duşmani! Să încercăm să rezolvăm problemele verbal, nu fizic! Să încercăm să iertăm, să nu ţinem duşmănie!
MOTTO-ul nostru: „Iartă şi va fi pace.
Va fi pace, nu va fi ceartă.
Nu va fi ceartă, nu va fi nici violenţă”
Aşa că încearcă şi tu să faci pace în viaţa ta şi vei ajunge să schimbi lumea!!! Cum a spus şi Eleanor Roosevelt: „Nu este suficient să vorbeşti despre pace; trebuie să crezi în ea. Şi nu este suficiet să crezi; trebuie să faci eforturi pentru a obţine pace”. Căci numai prin pace putem învinge violenţa!
În concluzie: VIOLENŢA ESTE ARMA CELOR SLABI!!! Să nu uiţi asta.
Şi un mic sfat: dacă sunteţi martorii unui caz de violenţă nu vă implicaţi fizic, ci încercaţi să calmaţi spiritele, iar dacă nu reuşiţi, cereţi ajutorul autorităţilor.
Elevi: Godza Csilla, Filep Fatima, cls. A VIII-a
Prof. coord.: Crăciun Diana, Maroşan Cornelia
Şcoala Gimnazială Nr.1 Balc
Citiți principiile noastre de moderare aici!