Conform protocolului, MȚC rămâne în sediul actual și va prelua patrimoniul secției de istorie a MoO și administrarea Palatului Princiar din Cetate. Preluarea ar trebui terminată până în 1 iulie, iar sediul administrativ al muzeului se va afla pe Armatei Române. Consiliul Local ar urma să susțină secția predată Consiliului Județean cu alocări financiare anuale, care să acopere costurile de funcționare ale acesteia, în spațiile din Cetate. Valoarea ar urma să se stabilească la fiecare început de an.
„Cetatea Oradea rămâne în administrarea Municipiului Oradea, cu excepțiile spațiilor cu destinație muzeală ce vor fi gestionate de noua structură muzeală”, zice raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.
Până în 2024
Proiectul preluării conține și un plan de acțiune până în 2024. Anul acesta, până în 1 decembrie, MȚC ar trebui să deschidă secțiile de Artă și Istorie Contemporană și să finalizele amenajarea parcului și a amfiteatrului din curte. Până la finalul primăverii viitoare, ar trebui să fie gata secția de Etnografie, de la etajul III al MȚC și să aibă loc deschiderea Muzeului Francmasoneriei și până în aprilie 2024 să fie terminată amenajarea sălilor din Palatul Princiar din Cetate și marcarea Meridianului 0.
[eadvert]
Proiectul nu conține prevederi legate de organigrama noului muzeu și nici referiri la celelalte muzee pe care le administrează MoO – Casa Darvas, Turnul Primăriei sau Muzeul Istoriei Evreilor Oradea.
Secția de istorie a MoO a dat conducerii MoO cele mai mari bătăi de cap. Muzeografii au contestat în mod repetat moralitatea și legalitatea menținerii actualei directoare, Angela Lupșea, în funcție, pe durata unui prelung interimat. Apoi, au contestat și organizarea unui concurs care, au arătat ei, conține condiții de participare croite după chipul și CV-ul celei care a câștigat.
Știre în curs de completare…
Trimite articolul
XIată -vã cu o belea pe cap care piate sã însemne,, dupã depãşirea greutăților, vine creşterea greutăților (Brucan).
Greu era cu die dei das dar mai greu cu davai ceas (Tãnase) să cantãm Biharum horum, Alna Mater (Eminesxu) rentahorum.