Primăria Oradea va implementa, anul viitor, un proiect pilot pentru colectarea selectivă la blocuri. Deși era programată introducerea colectării și taxării pe volum și la asociațiile de proprietari, cei care locuiesc la bloc vor continua să plătească gunoiul aruncat cu 17,87 de lei pe persoană, pentru încă șase luni, până când municipalitatea găsește cea mai bună soluție pentru a implementa “plătește pentru cât arunci” la bloc. „Anul trecut, după consultările pe care le-am avut cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, am stabilit ca până la finalul anului să nu introducem colectarea și taxarea per volum, ci să mergem cu taxarea per persoană în zona de blocuri. Este un proiect pe care trebuie să-l implementăm cu grijă. În România, încă, acest mod de colectare selectivă nu este implementat la nivel naţional. Am ajuns la o concluzie cu firma de salubritate să prorogăm acest termen de la care se va plăti pentru cât arunci și să rămână în continuare tariful de 17.87 de lei/persoană, cel puțin încă 6 luni. Colegii de la Direcția Tehnică lucrează la un proiect-pilot care va fi implementat la o asociație de proprietari din Oradea”, a declarat primarul Florin Birta, în cadrul unei conferințe de presă.
Asociația Prima, selectată pentru proiectul pilot
Proiectul pilot va fi implementat inițial în cartierul Prima din Nufărul, unde în urma controalelor municipalitatea a constatat foarte multe nereguli la colectarea și depozitarea gunoaielor. “Această asociație are probleme foarte mari pe partea de depozitare. Sunt foarte multe apartamente în regim hotelier și deșeurile sunt lăsate în afara țarcurilor”, a precizat Adina Popa, directorul adjunct din cadrul Direcției Tehnice. Ea a explicat că incintele metalice pentru depozitarea gunoiului vor fi dotate cu camere de supraveghere inteligente, care vor anunța automat când un locatar depozitează gunoiul necorespunzător, când e lăsată ușa deschisă sau chiar și când cel care aruncă gunoiul încearcă să depoziteze alte pungi, din afara programului pilot. Asta pentru că, locatarii din Prima vor primi saci speciali, cu cod de bare RFID (Radio-Frequency Identification). Iar asociația de proprietari va primi în dotare un scaner asigurat de SC Cargo Track Solutions SRL, care va permite citirea codului de bare. Cu ajutorul codului de bare de pe saci vor fi identificate următoarelor date ale fiecărui utilizator: numele și prenumele, numărul apartamentului, nr. blocului, codul deșeului, data când a accesat incinta metalică în vederea depozitării deșeurilor, urmând ca după scanare să asigure împărțirea sacilor fiecărui locatar corespunzător tipurilor de deșeuri reziduale, biodegradabile, reciclabile și ambalaje de sticlă.
“Big brother” la țarc
Potrivit reprezentanților primăriei, ușa de la incinta metalică va putea fi deschisă doar cu codul de bare de pe sacii de gunoi. “Camerele de supraveghere au un altgoritm de inteligență artificială și anunță automat un incident în zona țarcului”, a explicat Popa. Iar cu ajutorul codului de bare de pe saci și al camerelor de supraveghere, primăria va putea să îi identifice pe cei care au depozitat necorespunzător. Totodată, cu ajutorul camerelor de supraveghere asociațiile de proprietari pot să vadă când și cum RER ridică pubelele, una dintre problemele ridicate de cei de la blocuri fiind că operatorul ar putea ridica gunoiul când pubelele nu sunt pline și astfel să plătească mai mult decât aruncă.
Sacii de gunoi vor fi asigurați de RER Ecologic și vor avea culori diferite, în funcție de volum și deșeul colectat. Programul pilot va fi aplicat anul viitor, timp de trei luni. Astfel, după 25 aprilie, când expiră cele trei luni de probă, Primăria Oradea va decide, în funcție de rezultate, dacă să implementeze sistemul la toate asociațiile de proprietari.
Penalități pentru gunoi
Florin Birta a dat asigurări, că în cazul în care acest sistem va fi implementat în tot orașul, prețul gunoiului nu va fi afectat de costurile lui. Însă, el subliniază necesitatea îmbunătățirii modului în care este colectat deșeul în oraș, în condițiile în care anul municipalitatea plătește penalități pentru neîndeplinirea obiectivului de reducere a cantității de deșeuri care ajung în haldă. Astfel, în 2020, PMO a plătit penalități în valoare de 1.835.000 lei, iar pentru 2021 va plăti în jur de 2 milioane de lei. Edilul spune că banii plătiți pentru penalități ar ajunge pentru implementarea proiectului pilot în oraș.
[eadvert]
Trimite articolul
XPai si ce facem cu cei care deschid usa cu magnetul,ravasesc toate gunoaiele,le amesteca asi le lasa asa??/
Vine politia si il amendeaza pe cel care a aruncat gunoiul???
Si nu cred ca este legal sa ma filmeze fara acordul meu….
-
Amu’ asta cu filmatu’…. .
Las-o moarta.
Deja e rutina.
Ca esti filmat zilnic de 50 – 100 de camere de supraveghere publice sau private, prin orice loc din oras prin care umbli. Tot e ințesat cu canere de supraveghere.
Toate localitatile, nu doar orasul. Si satele.
Ca circuli prin centru , ori prin zonele industriale.
Daca pui problema asa, ar putea toti sa se apuce sa le demonteze.
Esti filmat non stop.
Si fara ca sa stii.
Asa a ajuns Dumnezeu lumea in zilele de azi.
Eu am fost filmat intr-o singura zi in cinci tari.
Ca am tranzitat de dimineata de la ora 05.00 din Romania, prin Ungaria, apoi prin Croatia, Slovenia si am ajuns pina la Pordenone in Italia pe la ora 20.00.
Si toti m-au filmat.
Cel putin 200 de camere cred ca m-au filmat fara acordul meu.
Si ce pot sa fac?
Sa ii dau in judecată pe toti?
Important e sa nu faca publice imaginile cu mine cand ma pisam in ceva parcare pe marginea autostrazii la capatul gardului linga un pom.
Ca nu era din aia cu budă!
Poate imi vad femeile lor sula si devin interesate.
Doar asa imi pot face viata un chin. Atunci chiar ii dau in judecata.
In alta ordine de idei…
Cred ca acei saci cu coduri de bare vor face obiectul unor tranzactii deosebit de banoase.
Ceva asemanator cu … alea care se vand la piata Rogerius.
Czigi- czigi!!
Cei ce ii vor valorifica en gros vor fi rromii care manipuleaza tomberoanele, angajatii RER.
Ulterior sacii vor fi vanduti en detail ca tigarile de contrabanda.
Sper sa ma insel.
Sa stam in casă la bloc, cu gunoiul la nas, până se umple sacul?…60 l? Sa coboram cu 4 saci plini de gunoi? Din experiența anilor trecuți s-a observat că la bloc nu se poate controla culoarea sacilor, nu se găsesc în comerț și distribuirea este greoaie. Importanta este respectarea culorii containerului in care vom arunca gunoiul selectiv, in saci chiar și transparenți. Saci cu cip? costisitor și necontrolabil. Stabiliți tarife aproape de maxim și controale periodice, la blocuri și când sunt probleme taxați asociația…toți pentru unul și unul pentru toți…la bloc. Reguli multe nu pot fi respectate, sa ne concentram pe culoarea containerului …mulți nu cunosc semnificația acestor culori, lipiți mesaje cu scrisul mare pe ele, referitor la ce să conțină, ca să se orienteze locatarii neștiutori la fata locului, așa îi puteți ajuta și educa. Sa auzim de bine.
pentru cei vizati de “experiment”
NU COOPERATI!!
nu avem nevoie de tampeniile astea in tot orasul! arunci corect (cica) si vin gunoierii si amesteca tot
pana nu puneti tomberoane subterane cu fractii eu REFUZ sa arunc cum vreti voi! stiti ce fac? arunc tot in cosurile stradale! pe alea cum mi le monitorizati?
hai sictir
-
un emigrant din zona BinȘ, in Oradea, se poate civiliza? nici o sansa deci va reveni in porovincie.
:-))) foarte tare e asta !
ce veti face cu conationalii care deschid porcariile mizerabile de tarcuri, cu o ranga improvizata din lemn ? :-)))
VSM, RER. O companie de toata jena. Btw, ar fi interesant sa i monitorizati si pe propriii angajati care arunca gunoaiele selectate din tomberoanele maro in cele negre !
Pana atunci maturati strazile ca arata jenant, cu frunzele putrezite de saptamani intregi (sesizarile pe OCR curg siroaie si degeaba) si montati naibii cosuri de gunoi !!!
In situatia in care multi dintre oradeni vor avea dificultati sa-si plateasca intretinerea iarna aceasta si probabil iernile ce vor urma, iar costul cel putin dublu al electricitatii ne va pune in dificultate pe tot parcursul anului, ne vom lauda la UE cu sisteme de inteligenta artificiala care ne deschid poarta sa ne aruncam gunoiul.
Cat va dura pana unii concetateni se vor prinde de sistemul inteligent RFID, vor scoate sacii din tomberoane, decupa tag-ul RFID pentru fiecare asociatie si vor intra nestingheriti in custile de gunoi sa-si caute traiul zilnic? Oarecum caz similar cu ce se intampla in prezent avand in vedere ca multi oameni ai strazii au cartele de la custile de gunoi…
Si apoi cum va fi? Sistemul inteligent va notifica RER ca cetateanul X de la asociatia Y a aruncat necorespunzator gunoiul sau a lasat usa deschisa si va emite o notificare/amenda, presupun, acestuia sau asociatiei de care apartine?
Dupa care, presupun in continuare, ca cetateanul va trebui sa umble pe la RER dupa inregistrarile video si apoi la organele competente sa dovedeasca ca nu a fost el cel care nu a respectat regulile?
-
Cine nu isi permite e liber sa se mute la sat.
-
auzi la micul maro. ție ți-e ușor să pârțâi prostii din astea, că tu stai fix în sacii ăștia. sau înfunzi țevile.
-
UE ne taxeaza de nu selectam. Dar degeaba doarOradea face sacrificii si isi beleste cetatenii in stil Gestapo pt a ne fute cu goiul, faca ei profit. Ca restul din tara nu colecteaza selectiv iar amenda e data pe toata tara si iar o vom plati si noi, indiferent ca selectam ca la carte. O mare bataie de joc ce fac Bolo si Birta. O sa platim pe cei ce vor monitoriza camerele , firma ce va monta camerele.
deci, frate, e ceva….. adică ce anume vă îndeamnă pe voi ca fix din asta să faceți un fel de aușviț? pe bune? nu zic, e mai bine să faci din astea cu lucruri decât cu oameni, dar care e bă faza cu gunoiul de maximă securitate?
Ce camere video inteligente vreti si saci cu cod de bare ca de 1 luna de zile am facut ticket pe Oradea City Report ca sa repare usa de la ghena ca este blocata si lumea arunca gunoiul langa si nici acum nu e reparata? nu se rezolva problemele simple
Camere video pt gunoi, iar in intersectii se trece pe rosu fara probleme :-))) Bravo Oradea !
Si or sa lase 17,85 pt cei care arunca putin iar pentru cei care arunca mai mult le va mari pretul, ca doar asa ii in democomunismul asta penelist.
hahhahahahahahahahahahahhaahha =))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) . Care e pr0stu ala care a venit cu ideea asta???? Cum sa existe asa oameni pr0sti in conducere…nu pot sa-mi explic. 100% manevre politice cu patronu CargoTrack pt ca altfel nu imi explic. Va dati seama ca ii umple conturile lui aia , pana o sa “isi de-a ei seama” ca nu e bun proiectul. Si o sa fie platiti din banii nostrii, si pe langa asta mai platesti si gunoiul . Este o prostie la cele mai mare cote posibile . Numa un pr0stalau a putut veni cu asa idee . Va da-ti seama cati prosti mai sunt pe langa el ca a acceptat asa ceva.
municipalitatea este agentul economic responsabil cu gunoaiele?
birta este agajat pe post de gunoier la rer?
unde este proiectul pilot al rer?
Da, ne upgradam, dar stiti ce va face gospodarul-anti-sistem? va impacheta sacul obisnuit, intr-unul agreat. iar la iesire il va inpacheta frumos spre o noua refolosire. Iacata ca v-am dat un hint sa faceti 2.0 cu cod unicat pentru fiecare sac (si asta va duce la costuri suplimentare), dar mai bine v-ati concentra pe ridicarea mai cu spor a deseurilor, decat pe a gasi metode de a civiliza cetateanul.