Primăria depune cerere de finanțare europeană pentru achiziția de dezinfectanți, echipament de protecție și alte produse sanitare, care să crească gradul de siguranță în școli, în contextul pandemiei de Covid-19. Proiectul a trecut ieri de plenul Consiliului Local, cu unanimitate de voturi. A fost salutat de opoziția PSD, „chiar dacă vine cu întârziere” și chiar dacă școala față în față, în clase, se va relua probabil abia în februarie.
[eadvert]
Valoarea proiectului e de 2,8 milioane de euro, sumă care ar urma să acopere și dotarea școlilor cu termometre digitale pentru scanarea la distanță, dozatoare de dezinfectant pe culoare și la intrări, baterii de lavoar cu senzor, fără atingere, dozatoare cu senzor, role cu prosop textil, materiale de dezinfectie și câte una sau două lămpi UV pentru fiecare sală, în funcție de dimensiune. „Acest aparat va realiza dezinfecția aerului. Aerul contaminat trece printr-un filtru, intensitatea luminii UV omoară virusurile și bacteriile, iar aerul evacuat e lipsit de microorganisme”, spune primarul Florin Birta.
Cererea de finanțare ar urma să fie depusă zilele următoare, semnarea contractului de finanțare ar urma să aibă loc în martie iar achiziția s-ar face din februarie, cu clauză suspensivă, condiționată de accesarea banilor UE. Dotarea școlilor s-ar face abia în aprilie, mai.
Municiplitatea a optat pentru un model de lampă cu UV care implică riscuri minime, putând fi folosit chiar și în timpul orelor, zice edilul.
Proiectul ar urma să doteze toate școlile de stat din Oradea, în număr de 44 cu personalitate juridică, în fapt 73 unități de invățământ, inclusiv grădinițe.
Trimite articolul
XDaca o sa se bronzeze toti la lampile astea, macar nu o sa mai fim facuti tigani in europa fara motiv.
Sper să se utilizeze sterilizatoarele de aer cu lămpi UV-C produse în România – MABS-15. Sunt dispozitive ecranate, au fost testate în laboratoare și au Agrement Tehnic.