Un proiect în valoare de peste 1.250.000 de euro vine în întâmpinarea iubitorilor de natură. Proiectul „Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău”, co-finanţat de către Uniunea Europeană se derulează în perioada 2010 – 2013 de către APM Bihor, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România şi Institutul de Speologie „Emil Racoviţă”.
Valoarea totală a proiectului: 1.286.575 de euro, din care contribuţia Life+ este de 643 288 de euro.
Obiectivele proiectului
Potrivit managerului de proiect, Szdodoray – Paradi Farkas, principalul obiectiv al proiectului este asigurarea pe termen lung a conservării populaţiilor de lilieci în arealul proiectului, dar şi creşterea gradului de conştientizare în rândul publicului larg, referitor la importanţa ecologică a liliecilor şi necesitatea protecţiei lor. De asmenea se încearcă crearea unei reţele de specialişti şi organizaţii, care pot contribui la monitorizarea pe termen lung a populaţiilor de lilieci din zona proiectului.
„În cadrul proeictului vor fi realizate planuri de management pentru şapte specii de lilieci din zona de desfăşurare a proiectului şi va fi conceput un ghid pentru elaborarea de planuri de gestionare pentru adăposturi subterane, a habitatelor învecinate, care ar putea fi utilizate în viitor la nivel naţional”, a precizat Szdodoray – Paradi Farkas. În cadrul proiectului vor fi închise într-un mod favorabil liliecilor 15 peşteri, pentru a reduce la un minim perturbările produse de om şi vor fi luate măsuri de a evita perturbarea liliecilor în cele mai importante peşteri vizitate de către turişti.
Alte lucrări executate în cadrul proiectului sunt: modificarea condiţiilor de iluminare în trei peşteri; plasarea de semne de avertizare la 40 de peşteri din aria de desfăşurare a proiectului, pentru a interzice accesul oamenilor la coloniile de lilieci din peşteră; curăţarea de deşeuri a nouă habitate subterane importante şi plasarea de panouri de informare în faţa a 15 peşteri. Panourile vor prezenta importanţa liliecilor, respectiv obiectivele principale ale proiectului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!