Municipiul Oradea vrea să restaureze Casa Darvas – La Roche printr-un proiect cu finanţare europeană, botezat „Restaurarea Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession”. Faţada Casei poartă urmele indiferenţei comunităţii şi a vremurilor vreme de câteva zeci de ani.
Municipalitatea orădeană a identificat deja posibilităţile de finanţare oferite de Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
Proiectul vine în întâmpinarea unor nevoi identificate la nivelul Municipiul Oradea legate în principal de nevoia de conservare și restaurare a patrimoniului cultural și istoric în contextul promovării valorificării turistice și a nevoilor de servicii publice conexe necesare vieţii moderne, transmite Biroul de Presă al Primăriei Oradea. Casa Darvas – La Roche face parte din Ansamblul Urban – Centru Istoric Oradea, fiind clasificată ca monument istoric – o adevărată bijuterie arhitectonică în stil Art Nouveau – Secession.
Accesul la obiectivul de patrimoniu se poate face de pe strada Iosif Vulcan nr. 11, ceea ce oferă accesibilitate directă prin căi de comunicații locale fiind la o distanță de aproximativ 1 km de drumul național DN 19 și drumul european E79.
Creaţia fraţilor Vágó
Acest obiectiv de patrimoniu este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea fiind o creație reprezentativă a fraților László şi József Vágó, constituind o capodoperă constructivă a orașului prin modernitatea ei excepțională conferită de valențele avangardiste ale compoziției spațiale, ale purismului volumetriei și ale rafinamentului decorației. Azi punct de reper în cadrul patrimoniului arhitectural al Oradiei, imobil care a fost construit între anii 1909-1912 de către fraţii Vágó pentru Darvas Imre, un întreprinzător evreu în domeniul exploatării lemnului. Alfred La Roche a fost un bancher din Elveţia, finanţator şi apoi acţionar alături de Darvas, în afacerile derulate de industriaşul orădean. Ulterior, în anii 30 o familie din oraş a cumpărat imobilul, noii proprietari devenind ulterior victime ale Holocaustului. Câteva zeci de ani, imobilul a găzduit inclusiv clubul FC Bihor, la parter, moştenitorii proprietarilor locuind la etaj.
Preluată integral de către municipalitatea orădeană, casa a devenit azi un Muzeu Art Nouveau. Accesul la etajul casei muzeu se face contracost, un bilet costând 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!